Damask spreman da učestvuje u nacionalnom dijalogu

© Sputnik / Mihail Voskresenski / Uđi u bazu fotografijaDamask
Damask - Sputnik Srbija
Pratite nas
Damask smatra blagovremenim održavanje kongresa nacionalnog dijaloga o Siriji i spreman je da u njemu učestvuje, izjavio je Bašar el Džafari, stalni predstavnik Sirije u Ujedinjenim nacijama.
Sirija - Sputnik Srbija
Diplomatija veka: Putin dovodi sve Sirijce u Soči

„Smatramo da je sada pravo vreme da se takav kongres održi i spremni smo da učestvujemo u njemu“, rekao je Džafari na konferenciji za novinare u Astani.

Prema njegovim rečima, u početku se pretpostavljalo da će kongres biti održan u Siriji. „Ali mi smo realisti, i usklađujemo svoje akcije sa situacijom“, naglasio je Džafari.

On je objasnio da mnoge opozicione grupe možda neće doći u Siriju. „Posle dugih pregovora sa ruskom stranom, odlučili smo da ovaj događaj održimo u Rusiji“, rekao je diplomata.

Prvi kongres nacionalnog dijaloga u Siriji biće održan 18. novembra u Sočiju, saopštio je ranije za Sputnjik izvor blizak pregovorima u Astani.

Vojno prisustvo drugih država — okupacija

„Sirija smatra svako prisustvo bilo kakvih oružanih snaga na svojoj teritoriji bez njene saglasnosti samo kao agresiju i okupaciju. Reagovaćemo na odgovarajući način“, rekao je Džafari.

Američki lovci - Sputnik Srbija
Američka koalicija sprema veliku ofanzivu u Dejr el Zoru

„Najvažnije što vidimo je oružano vojno prisustvo Turske u Idlibu. I to je agresija, to je okupacija“, naglasio je Džafari.

On je dodao da sirijska strana takođe smatra prisustvo američkih jedinica kao okupaciju.

„Naše Ministarstvo spoljnih poslova izdalo je službenu belešku koju smo poslali u Njujork. Smatramo da su američko prisustvo u zemlji i neprijateljske akcije takozvane međunarodne koalicije na čelu sa SAD takođe akt agresije protiv našeg suvereniteta“, naglasio je on.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala