Hoće li Srbija umesto Zajednice srpskih opština dobiti „proces“

Pratite nas
Poslanici Srpske liste danas su šefici kancelarije EU na Kosovu Nataliji Apostolovoj naglasili važnost sprovođenja sporazuma iz Brisela, pre svega uspostavljanja Zajednice srpskih opština, i dobili poruku da će taj proces potrajati, ali da je neophodno da se sa njim što pre krene.

Poslanici Srpske liste su u razgovoru sa Apostolovom obrazložili na koji način će nastupati u ovom sazivu skupštine, ukazujući na neke od ključnih problema sa kojima se suočavaju Srbi sa Kosova, javlja RTK2.

Ramuš Haradinaj - Sputnik Srbija
Haradinajev plan za ZSO: Nema ga

Oni su naglasili i važnost sprovođenja sporazuma postignutih u Briselu, pre svega onog koji se odnosi na uspostavljanje Zajednice srpskih opština.

S druge strane, dobili su poruku da će taj proces potrajati, ali i da je neophodno da se sa njim što pre krene.

Ono što je za poslanike Srpske liste bitno u ovom trenutku je da se pitanje oko formiranja Vojske Kosova ne aktualizuje, jer je, kako kažu, njihov stav o tom pitanju jasan.

„Kosovo ima veće probleme, probleme koje treba da rešavamo, i mnogo sporazuma koji su postignuti u Briselu koji treba da se sprovedu, što je važnije nego da se bavimo temama koje nisu trenutno od ključnog značaja“, istakao je potpredsednik Skupštine Slavko Simić.

Apostiolova je rekla da je, „naravno, Asocijacija opština sa srpskom većinom nešto što se mora sprovesti“.

„Budimo iskreni, biće potrebno vremena da se ova, recimo organizacija, uspostavi, ali se slažem sa vama da je neophodan početak. Pokušala sam da to pokrenem sa prethodnom vladom, ali verujem da sa ovom vladom postoji iskrena volja. Prosledili smo našu poruku premijeru, ali je sada koncentracija na lokalnim izborima, i nakon njih ćemo pažljivije raditi na ovom pitanju“, rekla je Apostolova.

Zastave Rusije i Kine - Sputnik Srbija
Sad je momenat: Može li Srbija da uključi Rusiju i Kinu u borbu za Kosovo (video)

Šefica kancelarije EU na Kosovu ocenila je da je dijalog neophodan i u procesu transformacije Bezbednosnih snaga u Vojsku Kosova.

„To zavisi od obe strane, kako će one razgovarati, kako da pronađu načine za rešenja ovih osetljivih pitanja“, ocenila je Apostolova.

Za poslanike Srpske liste trenutno su najproblematičniji Zakon o verifikaciji imovine i Zakon o notarima, zbog toga što na teritoriji Kosova postoji samo jedan notar srpske nacionalnosti, dok među izvršiteljima nema Srba.

Stav poslanika je da su zakoni dobro izrađeni, ali sprovođenje je upitno, posebno kod Zakona o civilnoj službi i Zakona o upotrebi službenih jezika.

Predsednik odbora za zajednice Igor Simić kaže da su zakoni koji se odnose na interese i prava zajednica dobri, ali postoji problem sa administrativnim uputstvima koje kasnije donose pojedina ministarstva.

„Konkretno, u administrativom uputstvu koje sam vam doneo stoji koja su vam dokumenta potrebna kako biste vi stekli državljanstvo i pravo na dokumenta-pravo da postojite u nekom sistemu. Tu stoji, na primer, da ste pet godina živeli na Kosovu dovoljno je da imate đačku knjižicu koja je overena od strane odgovarajućih organa. U Opštini Severna Mitrovica službenici koje rade u civilnom registru se ne pridržavaju tog uputstva, jednostranom odlukom, i zato imamo problem što mnogi građani ne mogu da ostvare određena prava“, rekao je Simić.

 

Tanjug

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala