Hojt zapretio Vučiću: Ako ne poštuješ volju Amerike, razmisli o posledicama

© Tanjug / DRAGAN KUJUNDZICPredsednik Srbije Aleksandar Vučić
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ponovio je večeras da razgovor sa funkcionerom SAD Brajanom Hojtom Jijem nije bio lak, da svi iz stranih zemalja dolaze sa sopstvenim interesima, a da je njegov posao da brani i štiti interese Srbije.

Vučić je gostujući na TV Pink rekao da je Hojt Ji naveo da SAD podržava „teritorijalni integritet nezavisne države Kosovo“ i poručio da „ne diramo“ u taj teritorijalni integritet.

Predsednik Srbije je naveo da mu je odgovorio rečima: „Kako može pre devet godina da se dira teritorijalni integritet Srbije, da pre devet godina jedno pravilo važi za vas, a danas potpuno suprotno pravilo važi za sve druge“.

Hojt Ji - Sputnik Srbija
Hojt Ji zaboravio da izračuna: Kolika je šteta od američkog razaranja Srbije

„To sam mu u lice rekao“, naveo je Vučić i dodao da mu to nije prvi put rekao, a Hojt Ji mu je odgovorio da je super to što je rekao, da je on preneo šta je poruka Amerika i da je to to.

„Ima to da poštuješ — ako ne poštuješ, ti sam razmisli o posledicama“, prepričao je Vučić i dodao: „To je njihova poruka i takve stvari slušam svaki dan“.

Dodao je i da nijedna nepristojna reč nije rečena i da su glavne teme bile Kosovo i Rusija.

Vežbaćemo sa jednima i sa drugima

Predsednik Vučić izjavio je da se Srbiji zameraju veze sa Rusijom i to što nije priznala nezavisnost Kosova, navodeći da očekuje sve veće pritiske tim povodom.

Naše je, kaže Vučić, da usklađujemo spoljnu politiku do ulaska u EU, dodajući da imamo korektne odnose sa Rusijom i da ćemo takve odnose i da zadržimo.

„Te veze prema Rusiji im nedvosmisleno smetaju. Smeta im što nismo priznali nezavisnost Kosova, i tu će pritisci biti sve veći. Mi moramo da imamo aktivnu poziciju i da ponudimo rešenja u skladu sa realnošću… Naše je da vodimo nezavisnu politiku i da probamo da pronađemo istorijski dogovor sa Albancima“, rekao je Vučić.

Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija
Vučić: Rešenje za Kosovo — ni nezavisnost, ni busanje u prsa

Poručio je da treba da pronađemo najbolje rešenje za nas.

Vučić je ponovio da Srbija sedi na svojoj stolici, a do kada će moći, to niko ne može da garantuje.

„Kada ne bude mogla, imaćemo neke druge u Vladi i na mestu predsednika Srbije“, rekao je Vučić.

Kaže da je jedini ispravan put taj da Srbija štiti svoju nezavisnost i slobodu.

On dodaje da je Srbiji zamereno i to što je 40 naših pripadnika bilo na vojnoj vežbi sa Rusijom i Belorusijom, dok, kako kaže, oni koji su zamerili „nisu primetili“ da je oko 300 naših učesnika imalo vežbu sa NATO-om u Srbiji.

„Vežbaćemo sa jednima i sa drugima. To je naša vojna neutralnost, ako ne možete da istrpite onda nam to kažite“, rekao je Vučić.

Govoreći o Kosovu, Vučić je ocenio da se vodila „idiotska“ diplomatija u vreme (Borisa) Tadića i (Vuka) Jeremića koja je nazivana „vitaminskom“ jer je, kaže, bila takva da smo „sami isekli sve četiri noge na stolici na kojoj smo sedeli“, a posle su se „pravili da su iznenađeni“.

Pojasnio je da smo tada zatražili od Međunarodnog suda pravde da kaže da li je secesija bila legalna ili nije, a ispostavilo se da je Kosovo imalo pravo na secesiju.

 

Tanjug

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala