Milion Katalonaca podržalo jedinstvenu Španiju (video)

© REUTERS / Jon NazcaMarš podrške u Barseloni jedinstvenoj Španiji
Marš podrške u Barseloni jedinstvenoj Španiji - Sputnik Srbija
Pratite nas
Oko 300 hiljada demonstranata koji su nosili španske, zvanične katalonske zastave poznate kao „senjera“ i zastave EU okupilo se u centru Barselone na skupu čiji je cilj bio pružanje podrške jedinstvu Španije, javili su danas mediji, pozivajući se na lokalnu policiju. Organizatori manifestacije ocenili su da je skupu prisustvovalo više od milion ljudi.

Agencija navodi da je atmosfera na protestu bila vesela i da je masa uz glasne povike odobravanja pozdravljala političare i zvaničnike centralne Vlade u Madridu koji su se pridružili maršu kroz centralni bulevar u Barseloni, uz klicanje: „Živela Španija!“

Navodi se da su neki od demonstranti uzvikivali: „Pudždemona u zatvor!“

Smenjeni predsednik Vlade Katalonije Karles Pudždemon juče je u televizijskom obraćanju uputio poziv Kataloncima da se na demokratski i miran način suprotstave odluci Vlade Španije da preuzme direktnu kontrolu nad Katalonijom nakon proglašenja nezavisnosti u petak u regionalnom parlamentu.

Portparol Vlade Španije Injigo Mendes de Vigo kazao je sinoć u intervjuu za Rojters da Pudždemon „ima pravo“ da nastavi da se bavi politikom time što će učestvovati na vanrednim izborima 21. decembra, i da će vlada u Madridu, ukoliko on odbije da napusti funkciju sa koje je smenjen, reagovati „inteligentno i razumno“.

Učesnici akcije za očuvanje jedinstva Španije u Barseloni - Sputnik Srbija
Katalonija u fotofinišu — Vlasti: Nećemo sedeti skrštenih ruku

U vezi sa izborima koje je u Kataloniji raspisala vlada španskog premijera Marijana Rahoja, demonstranti u Barseloni su uzvikivali: „Da, naravno da ćemo glasati!“, i aplaudirali svaki put kada je iznad njih proleteo helikopter španske nacionalne policije.

„Ovo je naša policija“, vikali su učesnici marša za jedinstvo Španije.

Predstavnici organizacije za ujedinjenje „Sosietat sivil Katalanja“ tvrdili su da je u maršu učestvovalo milion ljudi i da nije bilo nikakvih incidenata.

Oni su ocenili da su se kasno organizovali, ali da su bili tu da pokažu da većina Katalonaca nije tiha.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala