Vladajuća većina za proglašenje Republike Katalonije

© Sputnik / Havьer Luэngo / Uđi u bazu fotografijaUčesnici akcije za očuvanje jedinstva Španije u Barseloni
Učesnici akcije za očuvanje jedinstva Španije u Barseloni - Sputnik Srbija
Pratite nas
Katalonske stranke koje se zalažu za nezavisnost podnele su zahtev regionalnom parlamentu da proglasi Republiku Kataloniju, ali nije poznato da li će se o tom zahtevu glasati na današnjoj sednici, prenosi Rojters pozivajući se na navode španskog lista „Vangardija“.

Navodi se da su zahtev podneli poslanici saveza stranaka Zajedno za „da“ (Đunts pel si), kojem pripada i Katalonska evropska demokratska partija (PDeKAT) predsednika katalonske vlade Karlesa Pudždemona, kao i poslanici Kandidature za narodno jedinstvo (KUP), stranke koja je partner u Pudždemonovoj vladi.

Premijer Španije Marijano Rahoj - Sputnik Srbija
Rahoj: Ako Senat usvoji mere — sledi smena Pudždemona

Ovaj politički savez i KUP zajedno imaju većinu u katalonskom parlamentu.

Španski list „Pais“ objavio je juče da je stranka KUP kritikovala Pudždemonovu „nelojalnost“ u vezi sa najavljenim raspisivanjem vanrednih regionalnih izbora, od čega je on sinoć odustao.

Španski dnevnik prenosi da su ljudi počeli da se okupljaju ispred katalonskog parlamenta uoči početka vanredne sednice zakazane za podne po lokalnom vremenu.

AP navodi da se u parku u kojem se nalazi zgrada parlamenta okupilo nekoliko hiljada demonstranata koji uzvikuju „nezavisnost“ i „sloboda“.

„Ovde sam danas zato što ćemo pokrenuti Katalonsku republiku“, rekao je 68-godišnji demonstrant Đordi Soler i dodao da je „danas poslednja šansa“.

Premijer Španije Marijano Rahoj izjavio je nešto ranije u obraćanju Senatu te zemlje da će prvi potez španske vlade, ukoliko senatori odobre specijalna ovlašćenja, biti smena katalonskog predsednika Karlesa Pudždemona, javio je AP.

 

Tanjug

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala