Sve što se u Rusiji dešava za NATO je „Zapad 2017“

© Sputnik / Evgeniй Biяtov / Uđi u bazu fotografijaTenk T-72B3 na poligonu u Minskoj oblasti na zajedničkim strateškim vojnim vežbama Rusije i Belorusije "Zapad 2017"
Tenk T-72B3 na poligonu u Minskoj oblasti na zajedničkim strateškim vojnim vežbama Rusije i Belorusije Zapad 2017 - Sputnik Srbija
Pratite nas
Procene NATO-a o razmerama rusko-beloruskih vojnih vežbi „Zapad 2017“ objašnjava se činjenicom da pod ovim vežbama alijansa podrazumeva sve vojne aktivnosti koje su se dešavale u Rusiji u to vreme, izjavio je stalni predstavnik Rusije u NATO-u Aleksandar Gruško.
Vojne vežbe Zapad 2017 - Sputnik Srbija
NATO: Rusija nije ostavila vojsku u Belorusiji

Obraćajući se novinarima nakon sastanka Saveta Rusije–NATO na nivou stalnih predstavnika, Gruško je napomenuo da „nisu dostavljeni nikakvi dokazi (o prekoračenju broja trupa koje je prijavila Rusija)“.

„Moje (mišljenje) je da natovci pod vojnim vežbama ’Zapad‘ smatraju sve što se u to vreme dešavalo na teritoriji Rusije“, rekao je Gruško novinarima komentarišući izjave NATO-a da je Rusija prekoračila prijavljeni obim vežbi.

Istovremeno, on je primetio da se po „definiciji Bečkog dokumenta (OEBS-a) pod vojnim vežbama podrazumeva učešće u jednoj istoj aktivnosti“.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg prethodno je izjavio da je na sastanku Saveta Rusija-NATO Alijansa saopštila da je Rusija značajno smanjila realne razmere vojnih vežbi „Zapad 2017“.

„Saveznici su jasno stavili do znanja da su razmere i geografska zona vežbi ’Zapad 2017‘ bili mnogo veći od onoga što je Rusija ranije najavila“, rekao je Stoltenberg novinarima posle sastanka Saveta Rusija-NATO.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg i ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov tokom sastanka na marginama Minhenske konferencije - Sputnik Srbija
Stoltenberg o vežbama „Zapad 2017“: Nismo protiv, ali potrebna maksimalna transparentnost

On je istakao da su „mnogi saveznici NATO-a ukazali da postoje razilaženja između onoga što je Rusija prijavila pre vežbi, uključujući i na brifingu koji je održan na sastanku Saveta pre nekoliko nedelja i faktičke brojnosti i razmerama vojnih vežbi“.

„Saveznici su ukazali da je broj vojnika koji su učestvovali u vežbama značajno prevazilazio prijavljeni broj, scenario se razlikovao, a geografski okviri bili su mnogo širi nego što je ranije najavljeno“, naglasio je generalni sekretar NATO-a. 

Zajedničke strateške vojne vežbe „Zapad 2017“ oružanih snaga Rusije i Belorusije održane su od 14. do 20. septembra na teritoriji Belorusije, kao i na tri ruska poligona. Prema podacima Ministarstva odbrane Rusije, na njima je učestvovalo 12,7 hiljada vojnika.  

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala