Šta Holandija krije o padu malezijskog „Boinga“

© Sputnik / Mikhail VoskresenskiyMesto rušenja aviona Boing 777 na letu MH-17 u Donjeckoj oblasti
Mesto rušenja aviona Boing 777 na letu MH-17 u Donjeckoj oblasti - Sputnik Srbija
Pratite nas
Holandske vlasti odbile su da skinu oznaku tajnosti sa dokumenata koji su povezani sa padom malezijskog aviona „Boing“ u Ukrajini, a tu odluku potvrdio je predstavnik Državnog saveta Holandije Gert Jan Klapvik.

„Državni savet je ocenio da je Ministarstvo bezbednosti i pravde donelo ispravnu odluku da sa tih dokumenata ne skida oznaku tajnosti“, rekao je on.

Inače, Vlada Holandije je dužna da sasluša mišljenje Saveta kada je reč o zakonima, iako odluke tog tela nisu obavezujuće.

Predstavljanje izveštaja o istrazi pada aviona Boing 777 na letu MH17 - Sputnik Srbija
Istražitelji dobili od Rusije dodatne podatke o padu aviona na letu MH17

Uklanjanje oznake tajnosti sa tih dokumenata zahtevala su tri holandska medija — RTL, Holandska radiodifuzna agencija i list „Folkskrant“, a kao razlog navedeno je veliko interesovanje javnosti koje je izazvano padom aviona.

Podsetimo, malezijski avion „Boing“, na letu MH-17, srušio se 17. jula 2014. godine u Donjeckoj oblasti i tada je poginulo 298 ljudi.

Istražni tim sastavljen od stručnjaka iz Holandije, Belgije, Ukrajine, Malezije i Australije tvrdi da je avion oboren raketom iz protivvazdušnog sistema „Buk“ iz mesta koje je bilo pod kontrolom ustanika iz Donbasa, kao i da je taj PVO sistem stigao iz Rusije.

Istovremeno, Moskva smatra da je istraga nepotpuna, budući da se istražni tim vodio informacijama koje je dobio isključivo od Ukrajine, ne uzimajući u obzir rezultate istrage ruskog koncerna „Almaz Antej“ koji je utvrdio da je raketa ispaljena sa teritorije koju je kontrolisala ukrajinska vojska.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala