Senka belih Rusa nad Balkanom (video)

© Sputnik / Radoje PantovićLjubinka Milinčić
Ljubinka Milinčić - Sputnik Srbija
Pratite nas
Serija „Senke nad Balkanom“, koja je upravo počela da se emituje na Javnom servisu, ponovo je vratila u žižu interesovanja istorijsko poglavlje vezano za ruske bele emigrante, kojima je kralj Aleksandar pružio utočište posle Oktobarske revolucije.

Kakva je bila njihova uloga u Kraljevini SHS, kasnije Jugoslaviji i šta je u seriji fikcija, a šta su istorijske činjenice? Kakav su doprinos ruski Belogardejci dali kulturi Srbije, kako je funkcionisao ruski kadetski korpus čiji je centar bio u Beloj Crkvi, da li su se na bilo koji način mešali u politiku Kraljevine i koliko su uopšte bili uticajni? Da li se zaista u prvim decenijama 20. veka dogodilo ubistvo u ruskoj crkvi u Beogradu?

Ovo su samo neka od pitanja na koja će, u emisiji Svet sa Sputnjikom, pokušati da odgovore profesor Filološkog fakulteta u penziji i autor više knjiga o Belim Rusima Andrej Tarasjev, Goran Miloradović sa Instituta za savremenu istoriju i Danica Pajović, profesor dramaturgije na Fakultetu dramskih umetnosti i scenarista.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala