Rjabkov: Amerika vratila Rusiji konfiskovanu arhivu iz konzulata

© REUTERS / Stephen LamPolicajac ulazi u zatvoreni Generalni konzulat Rusije u San Francisku
Policajac ulazi u zatvoreni Generalni konzulat Rusije u San Francisku - Sputnik Srbija
Pratite nas
Sjedinjene Američke Države su vratile Moskvi arhivu i zastave iz ruskog Generalnog konzulata u San Francisku, izjavio je zamenik ministra inostranih poslova Rusije Sergej Rjabkov i upozorio na to da, uprkos tome, sva dejstva američkih vlasti koja se tiču tog pitanja predstavljaju grubo kršenje međunarodnog prava.
Generalni konzulat Rusije u San Francisku - Sputnik Srbija
Moskva: Američke vlasti arhivu iz Ambasade nosile u Vašington pa predale nama

„Vratili su zastave i arhivu, ali sve je to propraćeno čitavom serijom odluka koje su za Rusiju neprihvatljive. Reč je o grubom kršenju Bečke konvencije o konzularnim odnosima koja datira još od 1963. godine“, rekao je Rjabkov.

On je upozorio i da bi Moskva mogla da uvede recipročne mere na provokativne poteze SAD.

„Konstantne provokacije od strane Amerike govore o tome da je Vašington spreman na to da Rusija pribegne sličnim merama, iako Moskva ne žuri sa takvom odlukom iako međunarodno pravo to omogućava“, dodao je on.

Prethodno je Ambasada Rusije u SAD saopštila da su joj američke vlasti vratili sav arhivni materijal iz zatvorenog konzulata u San Francisku, ali da ruski predstavnici nisu mogli samostalno da preuzmu dokumenta, već da je ona spakovana i preseljena u Vašington.

Takođe je navedeno da je konzularna arhiva sa dokumentima neprikosnoveno vlasništvo Rusije, bez obzira na to gde se nalazi.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala