Na mestu zločina: Bankar Klark otkriva zašto je general Klark razarao Srbiju

© AP Photo / Danny JohnstonVesli Klark
Vesli Klark - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Nije nepoznato da su svi sa Zapada koji su bili na ovaj ili onaj način upleteni u politiku devedesetih na Balkanu, posebno na Kosovu, i privatno profitirali, da ne kažemo da su se obogatili, ali jeste mučno znati da to još rade.

Vesli Klark se vratio na Balkan posle 18 godina, ne kao vojnik, već kao bankar. Ugošćen u Crnoj Gori, najmlađoj članici NATO-a, ovaj nekada bivši NATO komandant za Balkan, koji je komandovao u bombardovanju SRJ 1999. godine, a danas general u penziji, obilato koristi veze stečene tokom rata na Balkanu.

Vesli Klark - Sputnik Srbija
Klark: Rusija preti nuklearnim napadom na NATO (video)

Tako se obreo i u Crnoj Gori kao vlasnik privatne banke koja će pomoći razvoju te zemlje. Klark nema samo privatnu razvojnu banku. Član je i nekoliko komisija u Americi, što državnih, što privatnih, koje su zadužene za energetiku, iz čega mu, mimo godišnje zarade od 3,1 miliona dolara, kapne i koji milion više.

Međutim, sve ovo je manje važno od onoga što je Klark otkrio tokom svog boravka u Crnoj Gori o bombardovanju SR Jugoslavije, ali i o razlozima za prijem Crne Gore u NATO.

Previše Rusa u Crnoj Gori 

Prema njegovim rečima prijem Crne Gore u NATO imao je dva razloga. Evo i koja: 

„Crna Gora je bila jedina zemlja na jadranskoj obali koja je bila „pukotina“ za NATO. U Crnoj Gori je bilo mnogo ruskih investicija. Ono što znamo o ruskom novcu jeste da je njegov najveći deo povezan sa državnim kompanijama Rusije koje se bave naftom i gasom. A kada imate posla sa ruskim biznismenima, veoma bogatim biznismenima, znate da oni moraju da osluškuju šta gospodin Putin želi. Pridruživanjem NATO-u, Crna Gora je odlučila da joj je važnije da se priključi Zapadnim vrednostima i Evropi, nego da prihvati milijardu dolara budućih ruskih investicija“, rekao je Klark u intervjuu za jedan crnogorski list.

Upotrebljen minimum vojne sile

O Bombardovanju Srbije Klark se požalio da ta vojna operacija zapravo i nije bila potpuno vojna, jer je bila, da ga parafraziramo, mlaka.

General Vesli Klark - Sputnik Srbija
Vesli Klark na Kosovu kopa 15 miliona dolara

„Znate li da smo odstupili skoro od svakog pravila ratne strategije u operacijama na Kosovu? Ako bacite pogled na ono što zovemo ratnim strategijama, vojnim principima, onda se podrazumeva stvaranje nereda, korišćenje faktora iznenađenja, munjeviti napad da se postigne zacrtani cilj. Dakle, postoji više univerzalnih principa ratovanja koje svi vojnici razumeju. Mi smo zaobišli mnoge. Umesto siline prvog udara, počeli smo sa najmanjom silom; nismo koristili faktor iznenađenja, bili smo potpuno transparentni u našim namerama i ciljevima; nismo doveli kopnene snage sa ciljem postizanja odlučujuće pobede. I konačno: krajnji rezultat je ostvaren putem diplomatije, koja je potpomognuta kampanjom napada iz vazduha“, objasnio je Klark.

Klark je i za odluku NATO-a da bombarduje SRJ okrivio Rusiju. Govoreći o pregovorima sa Slobodanom Miloševićem pred NATO agresiju, rekao je da je Milošević primio jednu rusku delegaciju u posetu u decembru 1998. godine, za koju veruje da je Miloševića ohrabrila porukom da ne brinu oko vazdušnih napada i da NATO nikada neće biti sposoban da tako nešto uradi.

 Teorija neispravnih bombi

Klark kaže da zna da je bilo civilnih žrtava, tvrdi negde oko 500. Imao je grozan osećaj kada je dobio pismo od dede devojčice koju su ubile NATO bombe. 

„Odgovorio sam da nam cilj nije bilo školsko dvorište, da je bomba bila neispravna. Molio sam se svake večeri da ne stradaju nevini ljudi“, rekao je između ostalog Klark.

General Vesli Klark - Sputnik Srbija
Vesli Klark mašta o ruskim tenkovima

Ovaj čovek koji na duši nosi hiljade ubijenih nevinih žrtava i sâm je deda. Njegov cilj, kako je govorio kad je otišao u penziju, bio je da zarađuje 40 miliona dolara u poslovnom svetu, da se bavi filantropijom, postane dopunski profesor i profesionalni golfer.

Blizak američkim demokratama i Klintonovima autor je dve knjige od kojih je jedna o modernom ratovanju, gde je kao primer uzeto bombardovanje Srbije. Dakle, ratni profiter koji se na Balkan vratio po još. 

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala