„Kasperski“: Hakerski napadi na kompanije u Rusiji, Ukrajini, Turskoj i Nemačkoj

© Sputnik / Vladimir Trefilov / Uđi u bazu fotografijaVirus-iznuđivač napada informacione sisteme
Virus-iznuđivač napada informacione sisteme - Sputnik Srbija
Pratite nas
Većina žrtava kriptografskog virusa zabeležena je u Rusiji, a u manjoj meri su nastradale kompanije u Turskoj, Nemačkoj i Ukrajini.
Virus Peća - Sputnik Srbija
„Peća“ hara Evropom

Sajber-napadi bili su ciljani, a virus se proširio preko inficiranih sajtova velikog broja ruskih medija, izjavio je za Sputnjik rukovodilac Odeljenja za antivirusno istraživanje „Laboratorije Kasperski“ Vjačeslav Zakorževski.

Ranije su aerodrom u Odesi i metro u Kijevu saopštili o hakerskom napadu na svoje bankarske i informacione sisteme. Informativna agencija „Interfaks“ i peterburški portal „Fontanka“ takođe su javili da su bili žrtve hakerskih napada.

„Prema našim zapažanjima, većina žrtava napada je u Rusiji. Zabeležili smo i slične napade u Ukrajini, Turskoj i Nemačkoj, ali u mnogo manjem obimu. Zlonamerni program širi se preko nekoliko inficiranih sajtova ruskih medija“, naglasio je Zakorževski.

Prema njegovom mišljenju, svi znaci pokazuju da je u pitanju ciljani napad na korporativne mreže. „Upotrebljene su metode slične onima koje smo videli u napadu Eks-Petra (kripto-virus koji je u junu pogodio veliki broj kompanija u Rusiji i Ukrajini), ali ne možemo da potvrdimo vezu sa tim virusom. Nastavljamo da istražujemo situaciju“, dodao je stručnjak.  

Služba bezbednosti Ukrajine saopštila je da je blokirala dalje širenje kompjuterskog virusa.

U saopštenju na sajtu SBU navodi se da su ukrajinski agenti operativno analizirali i blokirali nove slučajeve napada virusa. Specijalisti Službe ustanovili su da se virus prenosi korišćenjem „fišing“ pisama elektronske pošte sa povratnom adresom koja je povezana sa tehničkom podrškom „Majkrosofta“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala