Da Lazarević nije branio Srbiju od Amerike — zaslužio bi orden od Skota (video)

© Sputnik / Radoje PantovićMiroslav Lazanski
Miroslav Lazanski - Sputnik Srbija
Pratite nas
Odluka Ministarstva odbrane da general Vladimir Lazarević, koji je u Hagu osuđen za ratne zločine na Kosovu, bude gostujući predavač na Vojnoj akademiji, izazvala je burnu debatu u javnosti.

Tenzije je dodatno podgrejala i kritika ove odluke od strane američkog ambasadora u Beogradu Kajla Skota, koji je rekao da je u SAD nezamislivo da neko ko je osuđen za ratni zločin kasnije predaje na vojnoj akademiji.

Mogu li generali koji su branili Srbiju i Jugoslaviju biti predavači na Vojnoj akademiji bila je tema ovonedeljne emisije „Na nišanu Lazanskog“.

Prema rečima advokata Mihajla Bakrača, koji je generala Lazarevića zastupao pred Haškim tribunalom, četrnaestogodišnja zatvorska kazna izrečena srpskom generalu nije srazmerna krivici koja je na sudu utvrđena.

Generali predavači — za i protiv

„Ono za šta je general Lazarević osuđen predstavlja svega pet procenata optužnice koja je protiv njega podignuta, dakle 95 posto optužnice je otpalo, a on je osuđen samo za pomaganje, odnosno da je sa policijom pravio zajedničke akcije. Podsećam da je period na koji se optužnica odnosi bio period odbrane zemlje, a moje pitanje visokim zapadnim generalima koje je tužilaštvo izvelo bilo je da li je normalno da u situaciji koja je tada bila na Kosovu vojska i policija rade zajedno. Svi su odgovorili da je saradnja vojske i policije nužna kako ne bi došlo do prijateljske vatre“, objašnjava Bakrač.

Međutim, napominje advokat, sud taj argument nije uvažio i osudio je Lazarevića.

„Nezadovoljan sam optužnicom jer je general Lazarević izuzetan oficir koji je branio svoju domovinu i ovo što je navodno pomaganje je besmisleno i ne stoji i jedino je pošteno bilo da bude oslobođen. Međutim, kada je već osuđen za tako minornu stvar i kazna je morala biti daleko manja“, kategoričan je Bakrač.

Da je general Lazarević nepravedno osuđen, smatra i profesor Slobodan Reljić. 

Ivica Dačić - Sputnik Srbija
Dačić: Skot da se ne meša!

„On je osuđen jer je bio izuzetan oficir. Da je bilo drugačije, dobio bi orden. Ovo je situacija koja je ekstremno tragikomična. Bombardovanje je bilo kršenje međunarodnog prava, a sudilo se onima koji su uspostavili sistem odbrane jer su im onemogućili da prošire to bezakonje. Američki ambasador u slučaju generala Lazarevića sprovodi politiku u kojoj se svi drugi smatraju drugorazrednim i ne misli da treba da se primenjuju iste pravne norme za nas i njih. Nad nama se to sprovodilo jer je Haški sud trebalo da pokaže da niko ne sme da se suprotstavi Americi, jer će u suprotnom proći kao general Lazarević. To je bio jedini smisao Haškog suda“, kaže Reljić.

Kada je reč o tome da li general Lazarević treba da bude gostujući predavač na Vojnoj akademiji, advokat Bakrač kaže da svako civilizovano pravosuđe, pored kazne, sadrži i takozvanu meru bezbednosti.

„Jedna od mera bezbednosti je i zabrana obavljanja određene delatnosti i ona se takođe vremenski oroči. Dakle, ako nekome nije izrečena ta mera, ovo sprečavanje da on živi kao svaki normalni civil koji je odslužio svoju kaznu predstavlja kršenje ljudskih prava. Ako on nije imao bilo kakvu meru zabrane i odslužio je svoju kaznu, nova zabrana je novo suđenje bez suda i nova kazna bez pravosnažne odluke“, zaključuje Bakrač.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala