U svetu je zabeležen ogroman porast gojaznosti dece u poslednje četiri decenije, rekao je Sputnjiku dr Džejms Bentam, počasni istraživač na „Imperijal koledžu“ u Londonu i autor studije.
„Retko se dešavalo da dete na primer 1975. godine bude gojazno, otprilike jedno na stotinu dece. Danas imamo situaciju da su jedna od deset devojčica i jedan od 12 dečaka gojazni, što znači da će oni imati ozbiljne zdravstvene posledice u životu“, dodao je istraživač.
Uz Mekdonalds i druge lance brze ishrane, koji su sve popularniji među tinejdžerima, nezdrava hrana je postala ozbiljan problem koji doprinosi gojaznosti.
Prema Bentamu, važno je preduzeti mere da se zaustavi ta tendencija, posebno je važno da se deca naviknu da jedu zdravu umesto nezdrave hrane koja im se kroz reklame „servira“.
„Možemo da sugerišemo da se vratimo korak unazad, moramo da se borimo protiv konzumacije brze hrane, potencijalno, povećanjem taksi na namirnice, poput šećera. Istovremeno, moramo zdravu hranu učiniti dostupnijom. Dakle, postoje razne stvari koje možemo da uradimo: možemo ljudima da dajemo vaučere kako bismo zdravu hranu učinili jeftinijom i dostupnijom, možemo da subvencionišemo farmere da uzgajaju zdravu hranu i da investiramo više u škole kako bi školski obroci bili zdraviji“, rekao je Bentam.
Međutim, smanjenje udela organske hrane u ishrani nije jedini razlog zbog kojeg raste gojaznost kod mladih. Mnogo zavisi i od toga koliko često deca imaju fizičke aktivnosti i koliko se bave sportom.
„Nezdrava hrana je svakako problem: ljudi je sve više konzumiraju, a porcije su sve veće. Ali je, takođe, važno pitanje koliko aktivnosti imaju — da li se deca bave sportom u školama i da li šetaju do škole“, rekao je Bentam.
On je naglasio da gojaznost može izazvati ozbiljne posledice po zdravlje u ranoj mladosti, uključujući bolesti srca, čak i kancer. Zato je važno poslati poruku deci da su zdrava hrana i način života dobri za njih.