Sećanje na jedan od najtragičnijih terorističkih napada u Moskvi

© Sputnik / Kirill Kallinikov / Uđi u bazu fotografijaSećanje na teroristički napad u pozorištu na Dubrovki
Sećanje na teroristički napad u pozorištu na Dubrovki - Sputnik Srbija
Pratite nas
Tačno pre 15 godina u Moskvi se dogodio jedan od najtragičnijih terorističkih napada kada je u pozorištu na Dubrovki 40 terorista otelo 912 osoba, a u akciji oslobađanja talaca poginulo je 130, a privedeno više od 70 ljudi.

Naime, teroristi su 23. oktobra 2002. godine zauzeli pozorišni centar za vreme predstave „Nord-ost“ (Sever-jug), po nalogu čečenskog ekstremiste Šamila Basajeva.

Aleksandar Čepurin - Sputnik Srbija
Kako Rusija kažnjava teroriste

Niko u tom trenutku nije mogao ni da zamisli kakva se situacija odvija u pozorištu, a kamoli da sanja da će se ta trodnevna agonija pretvoriti u najkrupniju tragediju koju je Moskva do tog trenutka videla, ocenjuju ruski mediji.

Štaviše, svakim časom su vesti postajale sve strašnije, teroristi nisu želeli da pregovaraju, već su po svemu sudeći nameravali da umru, kao i da sa sobom na drugi svet povedu što veći broj ljudi.

U operaciji oslobađanja talaca likividirano je svih 40 čečenskih otmičara, a likvidiran je i njihov vođa Movsar Barajev. Među ubijenima bilo je Avganistanaca i najamnika iz arapskih zemalja. 

Inače, porodice poginulih su najavile da će akcija sećanja na žrtve ovog terorističkog napada biti održana 26. oktobra, na dan kada je talačka kriza okončana.

Ispred pozorišta biće održan minut ćutanja, a u vazduh će biti pušteno 130 balona.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala