Veliki školski čas u Šumaricama

© Tanjug / DIMITRIJE GOLLAleksandar Vučić
Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je danas molebanu u Šumaricama, koji je, kod Spomenika đacima i profesorima streljanim u Drugom svetskom ratu, služio vladika šumadijski Jovan sa sveštenstvom, i položio je venac u spomen-parku u Kragujevcu na obeleževanju Dana sećanja na žrtve u Drugom svetskom ratu.

Vence ispred spomenika „Peto tri“ u Šumaricama, gde su nemački nacisti 21. oktobra 1941. streljali 2.792 civila, položili su predstavnici Vlade Srbije, nemački ambasador Aksel Ditman, ambasador Austrije Johanes Ajgner, Rusije Aleksandar Čepurin…

Obeležavanju u Šumaricama prisustvovali su pored predsednika Vučića, premijerka Ana Brnabić, ministri Slavica Đuki Dejanović, Vanja Udovičić, Zoran Đorđević, kao i predstavnici grada Kragujevca.

© Tanjug / DIMITRIJE GOLLSrpski državni vrh i diplomate u Šumaricama
Srpski državni vrh i diplomate u Šumaricama - Sputnik Srbija
Srpski državni vrh i diplomate u Šumaricama

Kragujevac i Srbija svake godine svetu, danom sećanja na srpske žrtve u Drugom svetskom ratu, šalje poruku da se nikada i nigde ne ponovi takav zločin kada su nemački okupatori u jednom danu streljali više hiljada civila.

Taj događaj predstavlja jedan od najvećih zločina nemačke vojske u Drugom svetskom ratu i jedan je od najtragičnijih koji se dogodio na tlu Srbije u tom ratu.

© Tanjug / Dimitrije GolMoleban u Šumaricama
Moleban u Šumaricama - Sputnik Srbija
Moleban u Šumaricama

Na suđenju u Nirnbergu prihvaćeno je da je u Kragujevcu streljano oko 7.000 civila, dok savremena istraživanja govore je da je ubijeno 2.792 građanina jer za toliko osoba raspolažu ličnim podacima — ko su, gde su i kada rođeni, čime su se bavili. Među streljanima je bilo 270 dece, od kojih je najmlađe imalo 11 godina.

© Tanjug / Dimitrije GolRuski ambasador Aleksandar Čepurin polaže venac
Ruski ambasador Aleksandar Čepurin polaže venac - Sputnik Srbija
Ruski ambasador Aleksandar Čepurin polaže venac
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala