Kako je Putin upozorio EU da bi „gađao“ Ameriku

© AFP 2023Zastave Rusije i Srbije
Zastave Rusije i Srbije - Sputnik Srbija
Pratite nas
Mnogo grešaka je EU napravila u koracima u proteklih 25 godina i čini mi se da su ključne greške napravljene upravo na Balkanu, a obija im se sve o glavu samo 20 godina kasnije. Ruski predsednik ih je samo podsetio na to, kaže Dušan Proroković iz Fonda za stratešku kulturu.

Da niste priznali Kosovo, ne bi vam se danas desila Katalonija! Ovako je u najkraćem predsednik Rusije Vladimir Putin ukazao Evropskoj uniji da je Katalonija posledice podrške država-članica Evropske unije raspadu nekih zemalja i odvajanju južne srpske pokrajine. On je rekao da su ovim činom pojedine države EU same pokrenule rast separatističkih težnji u Evropi i da su se sada same našle na udaru.

Predsednik Rusije Vladimir Putin tokom sednice debatnog kluba Valdaj - Sputnik Srbija
Putin: Zapad pri donošenju odluke o Kosovu pustio duha iz boce

Proroković podseća da je jasno da je EU danas postala generator nestabilnosti u evroazijskoj zoni, za razliku od devedesetih godina prošlog veka kada je bila generator stabilnosti. On kaže da se Putin u svojoj izjavi oslanja na radove niza teoretičara koji se ovim pitanjem bave, ali i podseća da ima mnogo ljudi ne samo u Rusiji već i u evropskim državama koji sada drugim očima gledaju na 2008. godinu i na ono šta se tada na Kosovu desilo. Ono što govori Putin danas, dodaje Proroković, samo je ponavljanje njegovih ranijih teza.

„Mnogo grešaka je EU napravila u koracima proteklih 25 godina i čini mi se da su ključne greške napravljene upravo na Balkanu. Tu se radi i o prihvatanju jednoglasno proglašene nezavisnosti Kosova. Tako nešto sebi nisu smeli da dozvole jer sistem koji je građen na međunarodnom pravu nije smeo tako da postupi jer se to sada može primenjivati bilo gde na kontinentu. Takođe, ključne članice EU dale su svoj doprinos brzom raspadu Jugoslavije, što je doprinelo građanskom ratu. Takvo nesnalaženje im se obilo o glavu samo 20 godina kasnije, dozvolili su da jedna evropska država bude bombardovana, čime je napravljen nov politički presedan. Dakle, puno je stvari koje su oni radili na našem prostoru a da im nije išlo u korist. Oni to nisu u tom trenutku shvatali“, uveren je naš sagovornik.

Vladimir Putin - Sputnik Srbija
Putin: Vreme je da se ujedinimo

Priznanje Kosova od strane EU Putin je uporedio sa otvaranjem „Pandorine kutije“, a posledice toga mogu biti u bilo kom delu sveta. Proroković, takođe, veruje da je posle Kosova u svakom delu sveta otvorena mogućnost za separatizam i smatra da je dobro da predsednik jedne velike države kao što je Rusija konstantno to ponavlja. To je, kaže Proroković, i u interesu Srbije, jer nije isto kada o tome govori neko od naših. Neuporedivo veći odjek je kada o tome govori predsedik jedne velesile.

Naš sagovornik takođe veruje da Putinove izjave nisu bile namenjene samo Briselu, već i Americi. Za Putina su, navodi on, ključni odnosi sa Vašingtonom, jer EU ipak nema tu političku moć niti snagu, pa je moguće da se u ovom trenutku Rusija bavi EU kao problemom, a ne kao rešenjem.

Proroković napominje da Putin želi i da odgovornost za sve što se dešava na neki način prebaci na Vašington, što, iz njegovog ugla gledano, deluje logično, te stoga ne vidi zašto bi takav pristup predsednik Rusije i prekidao.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala