Zahtevi za fer izbore, sledi lustracija

Pratite nas
Na Trgu Republike je održan protest Pokreta slobodnih građana Srbije sa kojeg su upućeni zahtevi za fer i poštene izbore, kao i u vezi sa medijskim predstavljanjem stranaka i kandidata, a koji su predati Skupštini grada, RTS-u i REM-u.

Okupljenima se obratio predsednik PSG-a Saša Janković koji je rekao da žele da grade, a ne da ruše, da je za to potrebno da se pobedi na izborima, odnosno sačuvaju izbori od krađe. On je ponovio tvrdnje da je u beogradskoj opštini Vračar povećan broj glasača.

Spasovdan , slava grada Beograda - Sputnik Srbija
Srpska desnica spremna za prvi obračun u Beogradu

Janković, koji je na skupu povodom Dana oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu čestito taj praznik Beograđanima, poručio je da je sada „zemlja okupirana iznutra“ i obećao je da će zatvoriti sve obrazovne institucije u kojima rade lažni profesori koji izdaju lažne diplome.

Predsednik PSG-a je naveo da su se vratili „Bojić, Vučelić, Vulin je ministar odbrane“ i poručio je da će biti sprovedena lustracija i da će biti odstranjeni svi koji su napravili ovakav sistem. Oni će moći da rade, „ali ne i da uče našu decu i da nam sole pamet“.

„Jedna kolona smo svi mi“, poručio je Janković.

Ponovljeno je ranijih pet zahteva, među kojima je da se ovlašćenim licima iz opozicionih stranaka omogući uvid u uređen i jasan birački spisak, da osobe koje nemaju prijavljeno prebivalište šest meseci pre održavanja izbora u Beogradu nemaju pravo da glasaju, da Gradska izborna komisija bude formirana u skladu sa zakonom, a da nijedna stranka ili koalicija ne može da ima više od polovinu članova.

Traži se obezbeđivanje jednakog tretmana vlasti i opozicije u medijima, kao i da REM radi svoj posao i omogući poštovanje zakona o medijima i informisanju, te da nosioci javnih funkcija ne zloupotrebljavaju državne resurse u predizbornoj kampanji.

Most na Adi - Sputnik Srbija
Nisu samo Hitler i NATO hteli da sruše Beograd — uvek je tu bilo i Srba

Od javnih servisa RTS-a i RTV-a traže nepristrasno i objektivno izveštavanje o aktivnostima političkih aktera koji su podneli izborne liste za učestvovanje u izborima, besplatno vreme iste dužine za sve za promociju na radiju i televiziji, uz fer određivanje termina promocije…

PSG zahteva od RTS i RTV da odbiju da emituju propagandu, informativne sadržaje koji su proizvod produkcija političkih stranaka i kandidata, i da eliminišu negativne kampanje, a od komercijalnih medija traži nepristrasno, objektivno i nediskriminatorsko izveštavanje o aktivnostima političkih aktera koji su podneli izborne liste za učestvovanje u izborima.

Slični zahtevi su upućeni i onlajn medijima.

​Od REM-a, pored ostalog, zahtevaju budno praćenje medijskih sadržaja elektronskih medija koji su u vezi sa predizbornom kampanjom i neodložno reagovanje na svako kršenje pravila ponašanja medija u predizbornoj kampanji, uz izricanje predviđenih mera i uz obaveštavanje javnosti.

Upućena je i lista zahteva Savetu za štampu i Ministarstvu za kulturu, takođe u vezi sa izborima i poštovanjem zakona.

Na skupu su govorili i Sergej Trifunović i Srbijanka Turajlić koja je rekla da je reč o „osveti dvojice ljudi — Siniše Malog i Gorana Vesića, koji su svesni da neće dobiti izbore i koji se, za razliku od lišća, na proleće neće vratiti“.

Turajlićeva je rekla i da broj kolona nije bitan, već je bitno da bude onoliko kolona da svaki građanin može sebe da prepozna u jednoj, „a oni koji ne mogu da skupe dovoljno ljudi treba da se pridruže onima koji to mogu i koji treba da ih prime“.

Okupljeni su prošetali do zgrade RTS-a i REM-a, a onda su se na Trgu Republike pridružili koncertu koji je organizovala Inicijativa „Ne davimo Beograd“.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala