Dačić: Srbija ima svoje „crvene linije“

© Tanjug / DRAGAN KUJUNDZICIvica Dačić
Ivica Dačić - Sputnik Srbija
Pratite nas
Srbija je spoljnom politikom koju vodi ojačala svoj ugled i značaj i na regionalnom i na evropskom i na međunarodnom planu i odgovorila na brojne izazove, čime je uspela da se etablira kao pouzdan i konstruktivan partner, poručio je danas ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

„To se vidi i u percepciji lidera najjačih svetskih sila o nama, ali i na našem putu ulaska u EU, rekao je Dačić koji je uručio diplome generaciji polaznika koji su uspešno okončali obuku na Diplomatskoj akademiji MSP za 2016/17. godinu.

Hašim Tači pored zastava tzv.Kosova , EU i Nemačka - Sputnik Srbija
Tači o EU: Sramota i diskriminacija!

On je poželeo i dobrodošlicu novoj generaciji polaznika te akademije i poručio da svaki diplomata i on kao ministar u razgovoru sa stranim zvaničnicima i obraćanju na međunarodnim skupovima jasno i odlučno treba da kaže šta je stav Srbije, ali i da istakne da Srbija ima i „crvene linije“ preko kojih ne može da pređe.

Kako je naveo, Srbija ima jasno utvrđene spoljnopolitičke prioritete, među kojima je jedan od najvažnijih punopravno članstvo u EU, a rukovođena principom očuvanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta i unutrašnje stabilnosti aktivno radi na jačanju bilateralnih odnosa sa svim zemljama u svetu.

Poseban značaj, kaže, Srbija daje stabilizaciji i unapređenju odnosa sa susedima, važnim međunarodnim partnerima kao što su Rusija, Kina, SAD i EU, ali Srbiji su važni i odnosi sa zemljama afričkog kontinenta, latinoameričkim i arapskim zemljama.

Navodeći da se upravo vratio iz posete Iraku, Dačić kaže da je ta zemlja bila i ostala važan partner Srbije i u kojoj se na Srbiju i dalje gleda sa velikim poštovanjem.

Ministar je poručio da je diplomatski poziv privilegija i malom broju odabranih može da pripadne ta čast da sa te pozicije na najbolji način pokaže koliko voli svoju zemlju.

„U svakoj situaciji zaštita interesa otadžbine nema alternative“, rekao je Dačić. On je izrazio uverenje da će znanje i iskustvo, koje su polaznici stekli na Diplomatskoj akademiji, koristiti na odgovarajući način u daljem profesionalnom radu.

Program obuke sa prosečnom ocenom 10 završio je Goran Marković iz Ministarstva spoljnih poslova, kome je Dačić čestitao na ostvarenim rezultatima.

Novim polaznicima poželeo je dobrodošlicu, puno uspeha i poručio da su im vrata MSP-a uvek otvorena za svako pitanje i dilemu sa kojom se budu suočili.

 

Tanjug

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala