Vlada Španije raspisuje vanredne izbore u Kataloniji

© REUTERS / Francois LenoirČovek sa katalonskom separatističkom zastavom ispred sedišta Evropske komisije u Briselu nakon referenduma o nezavisnosti u Kataloniji u Belgiji 2. oktobra 2017.
Čovek sa katalonskom separatističkom zastavom ispred sedišta Evropske komisije u Briselu nakon referenduma o nezavisnosti u Kataloniji u Belgiji 2. oktobra 2017. - Sputnik Srbija
Pratite nas
Španske vlasti i opoziciona Socijalistička partija dogovorile su se o održavanju prevremenih izbora za Parlament Katalonije za januar 2018. godine, saopštila je predstavnica partije socijalista Karmen Kalvo.
Nemačka kancelarka Angela Merkel i predsednik Evropske komisije Donald Tusk na otvaranju samita G20 u Hamburgu - Sputnik Srbija
EU: Katalonija je unutrašnje pitanje Španije

Odluka je doneta u okviru pokretanja ograničenja samouprave autonomije iz 155. Člana Ustava Španije.

„Generalni sekretar Pedro Sančes od prvog trenutka je smatrao da treba održati izbore u Kataloniji. Bilo bi divno da je gospodin Pudždemon odlučio da održi obične izbore u Kataloniji dok je bio na čelu republike“, rekla je Kalvo u intervjuu televiziji TVE.

Španski premijer Marijano Rahoj izjavio je na brifingu nakon Samita EU da mere za uvođenje direktne uprave u Kataloniji imaju direktnu podršku ključnih opozicionih partija Španije.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala