Ponovo radi aerodrom u Dejr el Zoru (video)

© Sputnik / Mikhail Voskresenskiy / Uđi u bazu fotografijaSirijska avijacija
Sirijska avijacija - Sputnik Srbija
Pratite nas
Vojni aerodrom u Dejr el Zoru na istoku Sirije ponovo je počeo da radi sletanjem prva dva aviona, od kojih je jedan dostavio oružje i opremu za operaciju sirijske vojske protiv DAEŠ-a. Sputnjik je došao u posed ekskluzivnih snimaka prvih posetilaca aerodroma nakon jednogodišnje pauze.

Aerodrom Dejr el Zor bio je van upotrebe oko godinu dana zbog stalnih minobacačkih napada i napredovanja trupa DAEŠ-a.

Sada kada je neposredna blizina oslobođena od terorista, aerodrom je uspeo da proradi.

Izvor sirijske vojske izjavio je za arapski Sputnjik da je nedavno napredovanje sirijske vojske u toj oblasti omogućilo da se osigura teritorija oko aerodroma koju je ranije okupirao DAEŠ, čime je omogućeno reaktiviranje aerodroma.

„Trenutno je u toku popravka objekata i piste na aerodromu. Aerodrom Dejr el Zor predstavlja važnu bazu za Vazduhoplovne snage Sirije u borbi protiv DAEŠ-a“, istakao je izvor.

„Štaviše, stvoreni su uslovi za korišćenje aerodroma za trgovinu i civilno vazduhoplovstvo, što će pomoći ubrzanju rekonstrukcije grada“, dodao je on.

Sirijska armija prošlog meseca je probila opsadu Dejr el Zora, čime je okončana brutalna trogodišnja blokada grada. Od tada je put između Palmire i Dejr el Zora ponovo otvoren i stavljen na raspolaganje humanitarnim konvojima. U gradu je započeta obnova, ali je ona komplikovana zbog granatiranja od strane terorista, kao i mina i zamki koje su ekstremisti postavili u toj oblasti. Uz pomoć ruskih vazdušnih snaga, sirijska vojska nastavila je svoje operacije u regionu i planira da progoni teroriste do njihovog potpunog uništenja.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala