Francuska: 10 uhapšenih za planiranje ubistva političara i napade na džamije

© AP Photo / Francois MoriFrancuski vojnik i policijske patrole ispred Velike džamije u Parizu.
Francuski vojnik i policijske patrole ispred Velike džamije u Parizu. - Sputnik Srbija
Pratite nas
Deset osoba uhapšeno je danas na jugoistoku Francuske i u pariskom regionu zbog sumnje da su planirali ubistva političara. Pretpostavlja se da su osumnjičeni povezani sa desničarskim grupama.

Deset osoba uhapšeno je danas na jugoistoku Francuske i u pariskom regionu zbog sumnje da su planirali napade na džamije i ubistva političara, uključujući portparola Vlade Kristofa Kastanea i lidera radikalne levice Žan-Lik Melanšona, javlja AFP pozivajući se na neimenovane izvore bliske istrazi.

​Antiteroristička policija uhapsila je osumnjičene starosti od 17 do 25 godina, a u okviru istrage o krajnje desničarskim aktivistima, čime je potvrđena informacija koju je prethodno objavio francuski list „Mond“.

Među uhapšenima je devet muškaraca i jedna žena, a osumnjičeni su za veze sa Loganom Aleksandrom Nisinom, bivšim ekstremistom krajnje desničarske grupe Francuska akcija koji je uhapšen u junu, rekao je neimenovani izvor za AFP.

Drugi izvor naveo je da su uhapšeni planirali da napadnu političare kao što su portparol Vlade Kristof Kastane i lider levice Žan-Lik Melanšon.

Uz to, vlasti sumnjaju da su osumnjičeni, koji su u pritvoru zbog „udruživanja sa terorističkim prestupnicima“, kovali zaveru s namerom da napadnu migrante i džamije.

Francuski istražitelji na mestu napada u Marseju - Sputnik Srbija
DAEŠ preuzeo odgovornost za napad u Marseju

„Bili su tek u početnoj fazi planiranja“, rekao je jedan od neimenovanih izvora francuske agencije.

Francuska TV stanica M6 javila je da su oni uhapšeni u severnom pariskom predgrađu Sen San Deni i u Marseju.

Član Francuske akcije, 21-godišnji Nisin, optužen je u junu nakon što je na društvenim mrežama objavljivao preteće poruke protiv migranata i džihadista, navode isti izvori.

Nisin je uhapšen kod Marseja 28. juna i njegov slučaj je prvobitno preuzelo lokalno tužilaštvo, a potom ga je prosledilo tužilaštvu za antiterorizam.

Jedan od izvora bliskih istrazi kaže da su istražitelji utvrdili da je Nisin, koji je posedovao oružje i trenirao streljaštvo, imao nameru da svoje pretnje sprovede u delo.

 

Tanjug

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala