Sputnjik na licu mesta: Počinje rasplet slučaja „Simensovih“ turbina na Krimu

© AFP 2023 / CHRISTOF STACHE Putokaz ispred ulaza u "Simensovu" fabriku u Nirnbergu
Putokaz ispred ulaza u Simensovu fabriku u Nirnbergu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Kompanija „Tehnopromeksport“ najavila je protivtužbu arbitražnom sudu u Moskvi, u kojem će zahtevati da se sporazum o isporuci turbina između „Simens tehnologije gasnih turbina" i „Tehnopromeksport“ delimično poništi, javio je dopisnik Sputnjika iz sudnice.
Centralna filijala kompanije Simens u Moskvi - Sputnik Srbija
Sud odbio da stavi zabranu na turbine na Krimu na zahtev „Simensa“

„Tražimo da se nevažećim proglase tačke… sporazuma od 10. marta 2015. godine“, rekao je predstavnik „Tehnopromeksporta“. Sadržaj tačaka nije bio objavljen na zasedanju.

Sud je objavio pauzu od pola sata da bi se predstavnici „Simensa“ upoznali sa dokumentima koje je podneo „Tehnopromeksport“.

Nemački koncern „Simens“ saopštio je početkom septembra da su četiri njegove turbine koje su bile namenjene za projekat u Tamanju isporučene na Krim nezakonito. Zbog toga je kompanija predložila da se ugovor anulira, a turbine otkupe. „Simens“ namerava i da prekine sporazum sa ruskim kompanijama i obustavi isporuke po ugovorima koji su na snazi u firmama koje kontroliše država.

Istovremeno, „Tehnopromeksport“, koji deluje u svojstvu tuženi po tužbi, ističe da su turbine kupljene na sekundarnom tržištu i prošle ozbiljnu prepravku uz pomoć ruske tehnologije. 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala