Vučić: Srbija će učiniti sve da sačuva regionalni mir

© Tanjug / Rade PrelićPredsednik Srbije Aleksandar Vučić
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija
Pratite nas
Mir je preduslov za razvoj, a nestabilan Balkan i ekonomski i tehnološki nerazvijen region opterećen stereotipima nije rešenje, poručio je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

On je na Beogradskom bezbednosnom forumu rekao da je u vezi s tim manje optimističan nego prošle godine, a da ni tada nije baš bio optimista, ali, kako je primetio, to je njegova priroda. 

Ivica Dačić - Sputnik Srbija
Dačić: Nadam se da ću biti živ kad Srbija uđe u EU

Naveo je, međutim, da će Srbija učiniti sve da očuva regionalni mir spokoj, što je najvažniji preduslov za razvoj i napredak regiona.

„Kad kažem da sam manje optimističan, to nije samo zbog nas, i ne stidim se da to priznam — deo smo problema. Ne reagujemo s vremena na vreme kako treba, potcenjujemo teškoće, preterujemo u reakcijama, ali u isto vreme imamo probleme koji su ’uvezeni‘ iz Evrope i sveta“, primetio je Vučić.

Dodao je i da smo uspeli u jednoj stvari kad je reč o stabilnosti, posebno u odnosima na relaciji Beograd—Priština, a to je da je da „nismo imali mrtve“, što je, dodao je, za građane veoma važno. 

„Ljudi se osećaju bar malo bezbednije, ako smo i tome malo doprineli, onda sam zadovoljan. Ali to nije dovoljno“, ocenio je Vučić. 

Zato je, kaže, i predložio unutrašnji dijalog, da se građani u Srbiji izjasne o kosovskom pitanju, jer, dodaje, „moramo da razgovaramo jedni sa drugima, da iznesemo zahteve i privedemo ih relanosti“.

„Ali i da pitamo drugu stranu da uradi to isto, inače ćemo imati zamrznuti konflikt narednih 10, 20 ili 50 godina, a za to nemamo vremena ako mislimo na budućnost dece i unuka“, poručio je Vučić.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala