Iran: Moguć haos zbog akcija SAD, očekujemo pomoć Moskve

© Sputnik / Sergeй Mamontov / Uđi u bazu fotografijaTeheran
Teheran - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsedavajući Parlamenta Irana Ali Laridžani izjavio je da od Sporazuma o zajedničkom sveobuhvatnom akcionom planu u vezi sa iranskim nuklearnim programom, ukoliko SAD ne sprovedu, neće ostati ništa.
Iranska vojska - Sputnik Srbija
Iran: Došlo vreme da se Amerika nauči pameti

Tokom sastanka sa predsednikom Državne dume Rusije Vjačeslavom Volodinom, Laridžani je rekao da je Iran snosio velike troškove kako bi postigao sporazum i očekuje da Moskva doprinese rešavanju situacije u vezi sa tim dogovorom.

„Stoga smatram da Iran nema drugog izbora. Ako oni to učine, onda od tog sporazuma neće preostati ništa. Zbog toga će se pojaviti novi problem na međunarodnoj sceni“, istakao je iranski političar.

Teheran bi mogao da preduzme odgovarajuće mere u slučaju da se Sjedinjene Američke Države povuku iz Sporazuma o nuklearnoj energiji, dodao je Laridžani.

„Naravno da postoji takva mogućnost“, odgovorio je Laridžani na pitanje novinara da li Teheran razmatra mogućnost odustajanja od nuklearnog dogovora ukoliko ga SAD napuste.

Nuklearni sporazum koji je Teheran sklopio sa tzv. P5+1 (Kina, Francuska, Rusija, Velika Britanija, SAD plus Nemačka) predviđa ukidanje antiiranskih sankcija u zamenu da Teheran prestane sa proizvodnjom nuklearnog oružja. Sporazum je potpisan 2015. godine.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala