Moskva: Skidanje zastava — grubo vređanje simbola Rusije

© Sputnik / Kristin DaileyRuske zastave uklonjene sa zgrade diplomatskog predstavništva u Vašingtonu
Ruske zastave uklonjene sa zgrade diplomatskog predstavništva u Vašingtonu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Moskva je uložila odlučan protest Vašingtonu u vezi sa uklanjanjem zastava Ruske Federacije sa diplomatske imovine u SAD, izjavila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.
Konzulat Ruske Federacije u San Francisku - Sputnik Srbija
Skinute ruske zastave sa Konzulata u San Francisku: Rusija protestuje (video)

„Juče smo saznali da je došlo do nove, mogu i zvanično da izjavim, neprijateljske akcije američkih vlasti protiv naših diplomatskih institucija. Sa zgrada trgovinske misije Rusije u Vašingtonu i Generalnog konzulata u San Francisku, koje su prethodno oduzeli agenti američkih obaveštajnih službi, skinute su ruske zastave“, izjavila je Zaharova na redovnom brifingu.

Prema njenim rečima, Moskva smatra ovaj incident „grubim vređanjem državnog simbola Rusije“. „Već smo uložili protest Sjedinjenim Američkim Državama. Naravno, ruska strana nije dala nikakvu saglasnost za skidanje zastava“, naglasila je ona.

Moskva će razmotriti kako da odgovori na korake SAD u vezi sa ruskom diplomatskom imovinom u Sjedinjenim Američkim Državama, rekla je Zaharova.

Ona je dodala da Vašington svesno uništava odnose sa Moskvom.

Tabla na ulazu u zatvoreni Generalni konzulat Rusije u San Francisku - Sputnik Srbija
Moskva Vašingtonu: Ovo su krajnje neprijateljski koraci

„Stiče se utisak da su američke političke snage, naravno, ne sve, ali jedan broj, potpuno prožete rusofobijom i deluju u dogovoru sa obaveštajnim službama i namerno iz sve snage uništavaju odnose između dve zemlje“, naglasila je Zaharova.

„Možda to rade namerno da bi stvorile nepovoljnu osnovu za početak rada novog američkog ambasadora Džona Hantsmana u Rusiji“, dodala je Zaharova.

Moskva se nada da će uspostaviti normalan dijalog sa Vašingtonom o pitanjima od obostranog interesa, rekla je portparolka ruskog ministarstva.

„Želimo da pređemo na normalan dijalog o pitanjima koja su od zajedničkog interesa. Kao što vidite, takvih pitanja je mnogo“, kazala je Zaharova.

Šefovi diplomatija SAD i Rusije Reks Tilerson i Sergej Lavrov - Sputnik Srbija
Lavrov Tilersonu: Vratite nam oduzetu imovinu

Prema njenim rečima to zavisi od Sjedinjenih Američkih Država. „Mislim da ima više pitanja za američku stranu nego za nas“, istakla je ona.

Zaharova je dodala da ruska strana još nije odlučila koja će kompanija zastupati njene interese na sudu u vezi sa situacijom sa diplomatskom imovinom.

„U medijima su se pojavile različite informacije da je već određena kompanija ili neka organizacija koja će zastupati ruske interese. Zasad su u toku pripremni radovi za taj proces i ne postoji konačna odluka o izboru ove ili one kompanije“, naglasila je Zaharova.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala