Madrid pita Kataloniju: Da li ste proglasili nezavisnost?

© AP Photo / Paul WhiteMarijano Rahoj
Marijano Rahoj - Sputnik Srbija
Pratite nas
Premijer Španije Marijano Rahoj izjavio je da je Vlada zvanično upitala Kataloniju da li je proglasila svoju nezavisnost, nakon što je katalonski lider Karles Pudždemon održao svoj prvi govor nakon spornog referenduma koji je održan 1. oktobra.
Karles Pudždemon potpisuje deklaraciju o nezavisnosti Katalonije - Sputnik Srbija
Predsednik Katalonije potpisao deklaraciju o nezavisnosti

„Vlada će od Vlade Katalonije zatražiti da objasni da li je proglašena nezavisnost“, rekao je premijer.

Prema njegovim rečima, „ovaj zahtev potreban je zbog stupanja na snagu Člana 155 Ustava“. „Na ovaj način želimo da pružimo sigurnost građanima“, dodao je Rahoj.

„Odgovor katalonskog predsednika odrediće buduće događaje u narednim danima“, dodao je Rahoj. Pokazivanjem volje da se poštuje zakon bi se „završio period nestabilnosti. To je ono što svi žele i očekuju. Hitno je potrebno da se situacija smiri“, dodao je on.

Pudždemon je u sredu izjavio da milioni Katalonaca smatraju da region treba da postane suverena država, ali je dodao da je Barselona spremna da suspenduje efekat deklaracije o nezavisnosti da bi nastavila pregovore sa Madridom. Pudždemon je izjavio da prihvata mandat da tu špansku pokrajinu proglasi nezavisnom i pozvao je čitav svet na odgovornost. U nastavku govora Pudždemon je rekao da će formalna odluka o proglašenju nezavisnosti biti odložena.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala