Ultimatum Madrida Barseloni: Čekamo vas do 16. oktobra

© Flickr / Freddy FamPanorama Madrida, Španija
Panorama Madrida, Španija - Sputnik Srbija
Pratite nas
Vlada Španije je zatražila od katalonskog predsednika Karlesa Pučdemona da do ponedeljka 16. oktobra objasni da li je proglašena nezavisnost Katalonije, prenosi španska agencija „Efe“.
Spanish Prime Minister Mariano Rajoy speaks during a motion of no confidence debate in parliament in Madrid, Spain, June 13, 2017 - Sputnik Srbija
Rahoj: Španija se neće raspasti, nezavisna Katalonija je bajka

Ukoliko Pudždemon potvrdi da je proglasio nezavisnost, dobiće tri dana da takvu „odluku ispravi“.

Ako se to ne dogodi, biće pokrenut Član 155 Ustava, navodi Rojters.

Španski premijer Marijano Rahoj je rekao da je Madrid od Vlade Katalonije zatražio da „potvrdi da li je proglasila nezavisnost“, pomenuvši „namerno izazvanu konfuziju koja je juče nastala“.

„Odgovor koji bude dao Karles Pudždemon će uticati na buduća dešavanja. U njegovoj je moći da se vrati na put legalnosti“, kazao je Rahoj.

Španski premijer je istakao da su katalonski lideri iskoristili svoju ustavnu poziciju i pokrenuli „veoma opasan napad na institucije i, još gore, društvenu saglasnost“.

„Ono što ovih dana proživljavamo nema nikakve veze sa političkim neslaganjima sa kojima se svakodnevno suočavaju u demokratskim zemljama i civilizovanim društvima. Ovde je reč o dovođenju u pitanje osnova na kojima se demokratsko društvo zasniva“, dodao je Rahoj.

Karles Pudždemon potpisuje deklaraciju o nezavisnosti Katalonije - Sputnik Srbija
Predsednik Katalonije potpisao deklaraciju o nezavisnosti

Rahoj je prethodno, u televizijskom obraćanju, zatražio od katalonskog lidera Karlesa Pudždemona da razjasni da li je proglasio nezavisnost ili nije pre nego što Vlada bude u prilici da primeni bilo koju meru prema Članu 155 Ustava Španije.

Član 155 Ustava Španije ovlašćuje Vladu da pribegne svim merama potrebnim da se očuva integritet države. 

Taj član je najekstremnija mera kojoj može da pribegne Vlada španije ukoliko jedna autonomna regija proglasi nezavisnost. U političkim krugovima taj član nazivaju i „nuklearna opcija“, a bivši ministar spoljnih poslova Hoze Manuel Garsija ga je nazvao „atomskom bombom“.

Inače, ta mera u Španiji još nikada nije uvođena.

Pudždemon je sinoć izjavio da prihvata „mandat naroda“ za otcepljenje od Španije, ali je od Parlamenta Katalonije zatražio da tu odluku suspenduje, kako bi se dalo više vremena za pregovore sa Madridom.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala