Li Skit, vlasnik restorana u Kornvolu u Engleskoj, ističe da ga ništa ne odbija kao mesta na kojima je cena hrane visoka, a gde se pritom nimalo ne vodi računa o proizvodima.
„Šef kuhinje treba da bude odgovoran prema svojim gostima, pa je njegov način rada — da samo ’baci‘ hranu na tanjir i za to uzme mnogo para — arogantan i lenj“, ističe Skit.
„Ako treba da navedem jedno jelo koje nikada ne bih naručio, to su školjke, crni puding i grašak. Za mene su takva jela odraz lošeg restorana.“
Britanka Džoi O′Hara, učesnica brojnih takmičenja te vrste, ističe da nikada ne bi naručila pečenu piletinu.
„To je jelo koje nikada ne može da bude ukusno kao kada se spremi kod kuće, gde možete da se poslužite i onim hrskavim delovima piletine.“
„Ja odbijam sirove morske plodove. Pritom nikada ne možete 100 odsto da budete sigurni da su plodovi sveži“, navodi Tarja Silvani iz „Vajn vorkšop end kičen“.
Tales Čudasama, vlasnik i šef kuhinje indijskog restorana „Čaj Nasto“ u Londonu, bez imalo razmišljanja navodi doner kebab.
„Jedina stvar koju ne mogu da podnesem jesu bubrezi. Moja majka je, kada sam bila mala, često ocu spremala začinjene bubrege, što je imalo jak miris koji se u kući osećao po nekoliko dana. Od tada ne jedem bubrege. Probala sam i mozak, ali mislim da ga više nikada neću jesti. Kada jedem negde napolju, uvek se odlučujem za nešto ukusnije“, ističe vlasnica „Spajs tejlora“ Andžum Anand.
Francuski kuvar Erik Ginjard navodi da ne može da podnese miris hamburgera.
„Restoran srednje veličine ne može da ima toliko zaliha hrane niti mogućnost da ih spremi, što mi govori da većinu jela služe iz zamrzivača“, poručuje šef kuhinje vegetarijanskog restorana u Londonu Enru Dargju.
„Kada se nađem na mestu gde nisam sigurna da će hrana koju dobijem biti dobra, uvek naručujem najjednostavnija jela. Nikada se ne odlučujem za nešto komplikovano u restoranu kojem ne verujem“, ističe vlasnica i šefica kuhinje restorana u Los Anđelesu Meri Su Miliken.
Vlasnici restorana „Blizanci“ u Moskvi Ivan i Sergej Berezutski su nešto drugačijeg mišljenja.
„Jedino odbijamo hranu koja je pokvarena ili nejestiva. Sve drugo je podložno diskusiji.“
Kim Vudvord je još jedan kuvar koji se ne libi da proba šta drugi restorani imaju da ponude.
„Naručujem mnogo toga jer me zanima kako drugi restorani spremaju hranu. Jedino što retko naručujem jesu pržene lignje, jer na mnogim mestima ne izgledaju baš najbolje“, ističe on.
Izvor: Indipendent