Predsednik Katalonije: Primenićemo zakon o referendumu

© REUTERS / Jon NazcaKarles Pudždemon
Karles Pudždemon - Sputnik Srbija
Pratite nas
Katalonija će primeniti zakon o referendumu, koji poziva na proglašenje nezavisnosti ako referendum pokaže da je većina glasača za nezavisnost, rekao je katalonski predsednik Karles Pudždemon u televizijskoj izjavi koja će biti emitovana kasnije večeras.
Dečak prolazi ispod španske zastave na demonstracijama protiv nezavisnosti Katalonije u Barseloni - Sputnik Srbija
Protest protiv nezavisnosti Katalonije: „Dosta! Urazumimo se!“ (video, foto)

„Proglašenje nezavisnosti, koje mi ne nazivamo ’jednostranim‘, predviđeno je zakonom o referendumu kao primena rezultata. Primenićemo ono što zakon nalaže“, rekao je Pudždemon u programu koji će emitovati katalonski kanal TV3, prema izvodima koji su objavljeni na sajtu te televizije, prenosi Rojters.

Prema katalonskom zakonu koji je utro put referendumu održanom 1. oktobra, parlament Katalonije bi trebalo da proglasi nezavisnost te pokrajine u roku od 48 sati nakon što katalonske vlasti zvanično proglase pobedu glasova u korist otcepljenja.

Katalonska vlada je saopštila da se više od 90 odsto glasača koji su izašli na referendum 1. oktobra izjasnilo za otcepljenje od Španije, dok su španske vlasti referendum proglasile nezakonitim, a izlaznost je iznosila samo 43 odsto, napominje britanska agencija.

 

Tanjug

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala