Jedno od najpopularnijih sredstava za detoksikaciju je — mit

© Fotolia / StokketeHrana u frižideru
Hrana u frižideru - Sputnik Srbija
Pratite nas
Iako mnogi veruju da je topla voda sa limunom dobra za zdravlje i da podstiče čišćenje organizma, nova studija pokazala je da je to zapravo samo mit.
Kisela voda - Sputnik Srbija
Zašto ne bi trebalo da pijete kiselu vodu

Molekularni farmakolog i toksikolog sa Univerziteta u Adelejdu i jedan od autora studije Ijan Musgrejv ističe da ne postoje naučni dokazi da napici poput vode sa limunom utiču na detoksikaciju tela.

Naučnik dodaje da topla voda sa limunom, iako ne odstranjuje toksine, omogućava hidrataciju, povećava nivo vitamina C u organizmu i smanjuje unos kalorija u organizam. 

„Umerene dugotrajne promene u ishrani i vežbanje podstiču detoksikaciju organizma, a ne nekakvi čudotvorni napici“, istakao je Musgrejv i poručio da su proizvodi za detoksikaciju samo marketinški trikovi.

Osim toga, naučnik smatra da je taloženje toksina u ljudskom organizmu glupost.

„Postoji uvreženo mišljenje o taloženju toksina, ali to se ne dešava. U većini slučajeva ti toksini se brzo izbacuju iz organizma. Sa druge strane, pojedini toksini rastvorljivi u masti nataložiće se u masnim naslagama ukoliko se unose brže nego što metabolizam radi, ali nikakva količina soka niti znojenja neće dovesti do njihovog izbacivanja iz organizma“, zaključio je naučnik.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala