Rama: EU je nefer prema Albaniji

© AP Photo / Darko VojinovicEdi Rama
Edi Rama - Sputnik Srbija
Pratite nas
Premijer Edi Rama kritikovao je Evropsku uniju zato što davanje vizne liberalizaciji Prištini uslovljava demarkacijom Kosova sa Crnom Gorom, a istovremeno pregovara sa Srbijom koja nije čak ni priznala kosovsku nezavisnost, a „kamoli granice Kosova“.

Rama smatra i da nije fer to što Brisel pregovara o priključenju Crne Gore i Srbije Evropskoj uniji, ali ne i sa Albanijom, koja je „otišla dalje u sprovođenju pravosudnih reformi od zvanične Podgorice“.

Albanski premijer je u intervjuu za bečki „Standard“ potvrdio da kada govori o „malim unijama“ misli na Kosovo, jer „više ne živimo u komunizmu i možemo slobodno da govorimo“.

„Preci mladih Kosovara živeli su u jednoj državi u kojoj njihova narodna pripadnost i status republike nisu bili priznati. Sada imaju svoju sopstvenu državu, ali su zatečeni u lebedćem stanju. Oni su jedino stanovništvo u čitavoj Evropi koje ne može da izađe iz svoje zemlje i to zbog neke gluposti! Njima su postavljeni uslovi za dobijanje bezviznog režima. EU je rekla: ’Morate najpre da imate sporazum o demarkaciji sa Crnom Gorom‘, a istovremeno Unija pregovara sa Srbijom koja nije čak ni priznala Kosovo, a kamoli granice Kosova“, precizan je Rama.

Premijer Albanije kaže da će se, bez obzira na to šta neko kaže, uvek brinuti o Albancima koji žive u drugim državama, jer je to propisano Ustavom Albanije.

Ustav Albanije, prema njegovim rečima, predviđa da se albanska država brine o svim Albancima, koji žive u drugim zemljama u inostranstvu i podvlači da će on to uvek činiti, šta god drugi rekli, te je kritikovao politiku proširenja EU i založio se za Evropu različitih brzina.

Rama, koji se zalaže za „uniju“ sa Kosovom tvrdi da ne rastu strahovi od „spajanja Albanije i Kosova“.

Na tribinama je bio i premijer Albanije Edi Rama - Sputnik Srbija
Rama: Srbija nedostaje na NATO mapi

„Nije tako da to želim, ali se radi o logici. Kosovari su bili pod veoma brutalnim režimom i nisu mogli da idu u Evropu, a sada imaju sopstvenu državu i ponovo ne mogu da putuju. Postoji ne samo umor od proširenja, već i umor od strpljenja“, naveo je.

Rama smatra da je sve to nepravda i da bi njegov stav bio isti i da je slična nepravda učinjena Srbiji.

„I da je Srbija izolovana rekao bih: ’Kakva je to glupost‘“, tvrdi Rama.

Govoreći o Albancima u Makedoniji, Rama smatra da je prirodno to što su tamošnji predstavnici albanskih političkih partija, nakon parlamentarnih izbora, od Tirane tražili mišljenje kako da postupaju kada je reč o formiranju Vlade.

Ne veruje, kaže, da bi bio skandal ako bi se Beč zalagao za Austrijance izvan svoje državne teritorije.

„Albanci u Makedoniji nisu manjina, već konstitutivni narod, i ako se njima pomaže onda se pomaže i učvršćivanju Makedonije“, kaže Rama.

Edi Rama - Sputnik Srbija
Edi Rama podržao Vučićevu ideju

On tvrdi da tzv. „tiranska platforma“ nije razlog što Nikola Gruevski, sa kojim nema konflikt i koji mu je bio prijatelj, više nije na vlasti i nije premijer.

To što je Tirana pomogla Albancima iz Makedonije ne vidi kao mešanje u unutrašnje stvari druge zemlje.

Svaka pretnja integritetu te zemlje opasna je po ceo region“, naveo je Rama.

O dogovoru sa kosovskim premijerom Ramušem Haradinajem da treba olakšati „graničnu kontrolu“, Rama kaže da Albanija želi da „granica sa Kosovom“ bude po modelu one između Austrije i Švajcarske.

„Želimo lakše upravljanje granicom, ne baš bez kontrole. Međutim, dve strane će biti spojene“, rekao je albanski premijer i dodao da je Tirana spremna da takav sistem kontrole uspostavi sa svim zemljama regiona.

Rama kaže da se zalaže za „Evropu različitih brzina“ i dodaje da se sa EU nikada ne zna, jer ona stalno menja svoje stavove i uslove.

Edi Rama - Sputnik Srbija
Maneken Rama — u šalvarama i patikama na Federiku (foto, video)

„Proces proširenja je sve više nefer i za države je postao sve manje predvidiv. Tu se ne radi samo o Albaniji, već to ima veze sa Evropom“, naveo je i dodao da izjavu predsednika EK Žan Klod Junkera o perspektivi prijema u članstvo zemalja Zapadnog Balkana do 2025. godine tumači da on nikoga nije isključio iz tog procesa, već je posebno istakao Srbiju i Crnu Goru koje već pregovaraju o članstvu.

Smatra, međutim, da EU mora da se reformiše.

Rama je uveren da će ponovno uspostavljanje „osovine Berlin i Pariz to podstaći“ i očekuje promenu kursa po pitanju strategije proširenja, te da je važnije šta Evropa radi od onoga šta Evropa kaže.

„U slučaju Albanije to je potpuno nefer. Albanija je mnogo pre Crne Gore bila članica NATO-a. Uz to smo dalje poodmakli u odlučujućim pravosudnim poglavljima od Crne Gore. I Srbija mora još da sprovede te reforme. Mi smo to već učinili. Fantastično je što te zemlje pregovaraju, ali je nefer što mi to ne činimo“, zaključio je Rama.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala