Rahoj: Španija će sprečiti proglašenje nezavisnosti Katalonije

© REUTERS / Susana VeraPremijer Španije Marijano Rahoj Brej
Premijer Španije Marijano Rahoj Brej - Sputnik Srbija
Pratite nas
Centralne španske vlasti postaraće se za to da bilo kakvo jednostrano proglašenje nezavisnosti Katalonije „nema nikakvog efekta“, izjavio je španski premijer Marijano Rahoj.
Vatrogasci i studenti na ulicama Barselonu - Sputnik Srbija
„Dojče vele“: Kosovo nije postalo pravno nezavisno, neće ni Katalonija

Španski premijer rekao je da će Vlada sprečiti situaciju u kojoj bi jednostrano proglašenje nezavisnosti severnog španskog regiona bio jedini ishod.

„Vlada će obezbediti da bilo kakva objava nezavisnosti nikuda ne vodi“, rekao je Rahoj u subotu za „Pais“, u prvom intervjuu za neki list od kada je u Kataloniji održan zabranjeni referendum o nezavisnosti te španske pokrajine, 1. oktobra, navodi AFP.

Rahoj je isključio posredovanje kao način za rešavanje krize u Španiji, na koje je pozvala Katalonija posle referenduma, dodaje Rojters.

On je, takođe, isključio raspisivanje vanrednih izbora zbog krize koja potresa Španiju nakon referenduma.

Rahoj je dodao da bi mogao da primeni Ustav kako bi suspendovao autonomiju Katalonije ukoliko ona proglasi nezavisnost od Španije.

Priština - Sputnik Srbija
Ovo je pravi razlog zašto Katalonija i Kosovo nisu isto

On je dodao da će zadržati dodatne snage nacionalne policije u Kataloniji dok se situacija ne vrati u normalu.

Katalonski lider Karles Pudždemon je do utorka odložio pojavljivanje pred Parlamentom Katalonije, a neki lideri tog španskog regiona su pozvali na to da se tada proglasi nezavisnost.

Katalonija je 1. oktobra održala referendum o nezavisnosti, na koji je izašlo nešto više od polovine registrovanih birača. Prema rezultatima koje je saopštila Vlada Katalonije, nešto više od 90 odsto glasača je zaokružilo opciju „da“.

Centralne vlasti u Madridu već nedeljama se bore protiv referenduma, za koji kažu da je neustavan, a Ustavni sud Španije suspendovao je referendum.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala