Pacoli: Radujem se pomirenju, odustali smo od Interpola, a možda ćemo i od Uneska

Pratite nasTelegramOdyssey
Odustajanjem od zahteva za članstvo u Interpolu i Unesku, Priština je Beogradu uputila „snažan signal“ da podržava dijalog i da želi pomirenje i normalizaciju odnosa, izjavio je takozvani zamenik kosovskog premijera i ministar spoljnih poslova Bedžet Pacoli.

U intervjuu za „Dojče vele“, Pacoli je rekao da „ni Srbija ne bi trebalo da blokira naše inicijative za učlanjenje u međunarodne organizacije“.

„Ja mislim da bismo mi mogli da se učlanimo i sada u Unesko, ali želimo da sporazum sa Srbijom bude što bogatiji i da u tom sporazumu budu obuhvaćena i ta pitanja“, rekao je Pacoli.

Vidi, kazao je, pozitivne pomake i od Beograda i smatra da nema mesta kritici inicijative predsednika Aleksandra Vučića za unutrašnji dijalog o Kosovu.

Vatrogasci i studenti na ulicama Barselonu - Sputnik Srbija
„Dojče vele“: Kosovo nije postalo pravno nezavisno, neće ni Katalonija

„Na to bi trebalo da se gleda kao na konstruktivan pokušaj za rešavanje problema i od tog njihovog dijaloga trebalo bi uzeti samo pozitivne stvari, one koje mogu da se koriste u nastavku dijaloga Kosova i Srbije. Srbiji je jasno da bi pomirenje sa Albancima moglo da doprinese regionu i samoj Srbiji. Nama je takođe jasna realnost koju imamo“, naveo je.

Dodao je da je „Srbija konsolidovana država koja ima dugu graničnu liniju sa Kosovom, dok je Kosovo sa druge strane jedan od važnih ekonomskih partnera Srbije“.

Pacoli smatra da bi Priština trebalo da intenzivira dijalog po pitanju slobode kretanja ljudi, kapitala i ideja kako bi poboljšala životni standard.

„Srbija zna da će dan pomirenja sa Kosovom doći i da će na kraju biti postignut sporazum o pomirenju. Radujem se pomirenju pošto od toga profitiraju i Kosovo i Srbija, ali i region“, rekao je Pacoli.

On misli da je za vreme prethodne vlade došlo do zastoja u priznavanju kosovske samostalnosti, te dodao da njegova agenda predviđa jačanje diplomatskih odnosa sa svima, a posebno sa državama koje nisu priznale kosovsku nezavisnost.

Albanci - Sputnik Srbija
Opasan kontraudar Prištine: Jug Srbije postaje Istočno Kosovo — pitanje je meseca...

„Priznavanje nezavisnosti Kosova za nas je najvažniji proces i mi na tom putu nećemo stati“, kaže Pacoli.

Naveo je da demarkacija sa Crnom Gorom mora da bude rešena, da je ugovor potpisan, da ga je Podgorica ratifikovala i da je to pitanje dejure završeno.

„Ja nemam nikakav problem s tim, pošto smatram da bi sporazum trebalo da se poštuje. Mi nemamo nikakav konflikt sa Crnom Gorom, ali je naša javnost podeljena po tom pitanju. To se vidi i u kosovskom parlamentu. Za Crnu Goru je pitanje sporazuma zatvoreno, tako da bi mi ovde trebalo da vidimo kako ćemo da ga rešimo.“

Ne vidi, kaže, da „Crna Gora želi kosovsku teritoriju ili da Kosovo želi da prisvoji teritoriju Crne Gore“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala