„Fejsbuk“ digao ruke od Rusije

© Foto : Pixabay / geraltFejsbuk
Fejsbuk - Sputnik Srbija
Pratite nas
„Fejsbuk“ je isključio pominjanje Rusije u izveštaju o korišćenju ove društvene mreže za uticaj na rezultate američkih predsedničkih izbora, saopštio je list „Volstrit džurnal“ pozivajući se na dobro obaveštene izvore.

Prema informacijama lista, tokom rada na izveštaju u kompaniji je izbio spor: pojedini saradnici „Fejsbuka“ su izjavili da su pretpostavke o umešanosti Moskve u ishod američkih izbora previše hipotetičke. Nakon toga, izveštaj na 13 stanica, koji je objavljen 27. aprila, smanjen je za nekoliko stranica i potpuno je iz njega izbačeno spominjanje Rusije.

Fejsbuk i duvanski dim - Sputnik Srbija
Fejsbuk: 10 miliona ljudi videlo oglase povezane sa Rusijom

Izveštaj govori o merama suprotstavljanja „informacionim operacijama“ koje, prema mišljenju rukovodstva te društvene mreže, daleko prevazilaze okvire fenomena lažnih vesti. 

Direkcija je priznala da Fejsbuk služi kao bojno polje za vlasti niza zemalja koje pokušavaju da manipulišu javnim mnjenjem žitelja drugih država. U izveštaju su izloženi primeri lažnih informacija koje se šire preko društvenih mreža. 

Za oktobar je planirana otvorena rasprava u američkom Senatu, na koju su pozvani predstavnici „Fejsbuka“, „Tvitera“ i „Gugla“. Pretpostavlja se da će na njoj biti reči o „pokušajima Rusije da iskoristi društvene medije“ za ishod izbora. 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala