FSB identifikovala organizatore poziva o lažnim bombama

© Sputnik / Aleksandr Galьperin / Uđi u bazu fotografijaPripadnici obezbeđenja stoje u kordonu u centru Sankt Peterburga. Operativne službe proveravaju dojave o podmetnutim bombama u zgradama u centru grada.
Pripadnici obezbeđenja stoje u kordonu u centru Sankt Peterburga. Operativne službe proveravaju dojave o podmetnutim bombama u zgradama u centru grada. - Sputnik Srbija
Pratite nas
FSB je identifikovala četiri Rusa koji su, uz pomoć IP telefonije, organizovali pozive o lažnim bombama u 50 regiona Rusije, saopštio je direktor Federalne službe bezbednosti (FSB) Aleksandar Bortnjikov.
Pripadnici policije u tržnom centru u Sankt Peterburgu proveravaju dojavu o postavljenoj bombi - Sputnik Srbija
Novi oblik halo-terorizma u Rusiji: Impulsi otkucali milione evra

„Utvrdili smo, mada to nije bilo lako izvesti, da su to građani Rusije i to definitivno mogu da kažem“, rekao je Bortnjikov.

„To je četvoro ljudi koji se sada nalaze u inostranstvu. Oni imaju saučesnike koji se nalaze na teritoriji zemlje. Tražimo ih zajedno sa našim (stranim) partnerima“, rekao je direktor FSB.

Prema njegovim rečima, poteškoća je bila u tome što su oni „koristili IP telefoniju i bilo je teško odrediti lokaciju.

„To priznajemo ne samo mi, već i naši partneri sa kojima trenutno radimo. Postoje tehničke stvari koje otežavaju rad, tim pre što su pozivi dolazili sa teritorije druge države.“ 

Talas anonimnih poziva o „miniranju“ raznih administrativnih i poslovnih zgrada trajao je više dana u Rusiji. Vrhunac se dogodio 12. i 13. septembra. Neke od pretnji su bile stigle do Moskve, u prestonici su se ticale 50 objekata, pre svega železničkih stanica i velikih trgovačkih centara, a evakuisano je 40.200 osoba. U ta dva dana je u čitavoj zemlji zbog anonimnih poziva sa pretnjama za više od 420 predmeta evakuisano preko 130.000 ljudi. Pripadnici policije ispitali su sve objekte, a pretnje od eksplozije nisu potvrđene.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala