Sovjetski avioni za Hrvatsku: Urnebesan TV izveštaj o novom naoružanju za Zagreb

© Printscreen RTLZoran Šprajc
Zoran Šprajc - Sputnik Srbija
Pratite nas
Hrvatski novinar Zoran Šprajc odlučio je da na sebi svojstven način prokomentariše otvaranje ponuda za nove borbene avione vojske Hrvatske.
Hrvatska i Srbija - Sputnik Srbija
Za diplomatski rat spremni: Kako je Hrvatska ušla u otvoren sukob sa svim komšijama

„Ponude su poslale četiri zemlje. Tako Sovjetski Savez nudi eskadrilu svojih najboljih ratnih lovaca ’Jak 9‘. ’Jakovljevi‘ su se dokazali na svim frontovima, lete brzinom od 600 kilometara na sat, a u naoružanju imaju top od 20 milimetara. Cena je povoljna, ali Ministarstvo odbrane će se verovatno odlučiti za nekog proizvođača zapadnih saveznika“, započeo je. 

Potom se prebacio na „Meseršmit BF 109“, izuzetno moderan lovački avion, prvi sa monokl kabinom, koji može da uvuče točkove.

„Naoružan je sa dva mitraljeza i jednim topom od 20 milimetara. Dokazali su se u Španskom građanskom ratu, a nemački letački as Erih Hartman u njemu je pobedio u 352 vazdušna dvoboja. ’Das avion‘, što bi rekli“, dodao je.

Sledeći koji je spomenuo bio je bombarder „Spitfajer super marin“.

„Reč je o jednom od najbržih aviona na svetu koji leti brzinom od 750 kilometara na čas, izgrađen je od lakih legura, a krila su mu prekrivena čvrstim platnom. Naoružan je sa četiri fiksna mitraljeza i dva fiksna topa od 20 milimetara, a može da nosi čak dve bombe ispod krila“, nastavio je.

Jednako interesantna je i američka ponuda, ne samo zbog ponude, nego najviše zbog Amerike, rekao je Šprajc i dodao da Amerikanci nude „P-51 Mustang“, lovački avion brži čak i od „Spitfajera“.

„Mustang ide do 755 kilometara na sat i sa najvećim doletom od čak 2.700 kilometara. Naoružan je sa čak šest ’brauing mitraljeza‘, nekoliko projektila, a može da nositi oko 450 kilograma bombi. To je i najskuplji avion u ponudi, ali Amerikanci uz njega nude i obilazak Bele kuće, što će se sigurno svideti državnom vrhu“, dodao je.

A onda je poentirao:

„Iz režije me sad upozoravaju da su to ponude koje su pristigle na konkurs iz 1945, ali nema veze, ionako živimo negde u tom vremenu, kojekakvi ’fantomi‘ i ’gripeni‘ od 500 miliona evra su za neke moderne države, a ne za zemlju gde još uvek raspravljamo ko su bili ustaše i Švabe, za zemlju gde župan mlati ženu, dožupan novinare i nikom ništa, osim narodu koji kao i 1945. godine beži prema Blajburgu i dalje prema zapadnim saveznicima“, zaključio je Šprajc.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala