EK: Došlo vreme za razgovor španske i katalonske vlade

© NASA . Jon NazcaVatrogasci i studenti na ulicama Barselonu
Vatrogasci i studenti na ulicama Barselonu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Evropski parlament počeo je danas raspravu o referendumu u Kataloniji, a prvi potpredsednik Evropske komisije Frans Timermans poručio je da je vreme za razgovore.

EK je ponovo pozvala špansku i katalonsku vladu da započnu dijalog i smire ponekad i nasilne sukobe u vezi sa katalonskom nezavisnošću, prenosi Rojters.

Separatistička zastava Katalonije u Barseloni - Sputnik Srbija
Šta bi bilo kad bi bilo: Ovako bi izgledala nezavisna Katalonija

„Vreme je da se razgovara“, rekao je Timermans.

Lider Katalonije Karles Pudždemon rekao je ranije u intevjuu za Bi-Bi-Si da će Katalonija proglasiti nezavisnost u narednih nekoliko dana, dok je kralj Španije Filip VI rekao da je referendum o nezavisnosti ovog regiona nelegalan.

Vlada će „delovati krajem ove ili početkom sledeće nedelje“, rekao je Pudždemon, dodavši da zasad nema kontakta između njegove administracije i centralne vlade u Madridu.

On je takođe naglasio da će pokušaj Madrida da interveniše i pod svoju kontrolu stavi katalonsku vladu biti „greška koja menja sve“.

Oko 700.000 ljudi izašlo je juče na ulice Barselone kako bi protestovalo protiv policijskog nasilja tokom zabranjenog referenduma o nezavisnosti Katalonije, saopštila je gradska policija.

 

Tanjug

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala