Katalonija bi mogla da proglasi nezavisnost u ponedeljak

© AFP 2023 / Lluis GeneProtest pristalica nezavisnosti Katalonije
Protest pristalica nezavisnosti Katalonije - Sputnik Srbija
Pratite nas
Katalonija bi mogla da proglasi nezavisnost u ponedeljak, javlja danas AFP, pozivajući se na neimenovani izvor iz regionalne katalonske vlade.

Separatističke katalonske partije — Savez „Zajedno za da“ i radikalna levičarska stranka CUP — zatražile su ranije danas od parlamenta da za ponedeljak zakaže sednicu na kojoj bi se raspravljalo, a možda i proglasila nezavisnost ovog regiona od Španije, objavio je danas list „Vangardija“.

Separatistička zastava Katalonije u Barseloni - Sputnik Srbija
Šta bi bilo kad bi bilo: Ovako bi izgledala nezavisna Katalonija

Katalonski lider Karles Pudždemon izjavio je sinoć za Bi-Bi-Si da će Katalonija proglasiti nezavisnost u narednih nekoliko dana, te da će vlada „delovati na kraju ove ili početkom sledeće nedelje“.

Takođe je dodao da zasad nema kontakta između njegove administracije i centralne vlade u Madridu.

O tome kada će se održati sednica parlamenta o rezultatima zabranjenog referenduma o nezavisnosti Katalonije od Španije danas će na sastanku odlučiti predsedništvo parlamenta.

Na toj sednici parlament bi mogao da proglasi nezavisnost, navodi Rojters.

S obzirom na to da je referendum prema španskim zakonima neustavan, proglašenje nezavisnosti neće imati nikakve pravne posledice, i malo je verovatno da će biti priznat u međunarodnim okvirima.

Katalonski lider Karles Pudždemon obratiće se javnosti večeras u 21 sat, rekao je izvor iz vladine kancelarije, prenosi Rojters.

 

Tanjug

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala