Dačić: Nisam ja na izboru za Mis sveta

© Tanjug / SAVA RADOVANOVIC/Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić /
Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić / - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je povodom odlaganja posete predsednika Aleksandra Vučića Zagrebu, da nije dobro što se želja za dobrosusedskim odnosima ne realizuje u političkim aktivnostima i što je došlo do odlaganja posete, ali da ne možemo ćutke da pređemo preko uvreda i laži o srpskom narodu koje se čuju u Hrvatskoj.

„Iskreno da vas pitam — kako bi izgledala ta poseta? Da li možemo ćutke da pređemo preko optužbi i uvreda i laži koje se o Srbiji i srpskom narodu čuju u Hrvatskoj“, upitao je Dačić odgovarajući na pitanja novinara.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija
Vučić: Ne idem u Zagreb, nije dobar trenutak

On je na prijemu u Ministarstvu spoljnih poslova rekao da predsednik Srbije sigurno ne bi išao u posetu protokolarnog karaktera, nego da probamo da rešavamo probleme.

„Sto puta smo rekli Hrvatima — manite se optužbi iz prošlosti, hajde da formiramo telo koje će se baviti otvorenim pitanjima iz prošlosti, a da gledamo sadašnjost i budućnost“, ukazao je ministar spoljnih poslova.

Navodi i da su ga novinari pitali da li se oseća odgovornim za odlaganje posete zbog rečnika koji koristi i istovremeno je upitao šta on kao ministar spoljnih poslova Srbije treba da radi.

„Ministar sam spoljnih poslova Srbije — nisam na izboru za mis sveta pa da želim mir u svetu, a nisam ni mislilac sa Tibeta koji treba da govori o svetskim problemima“, kazao je Dačić.

Ministar je rekao da se tako ponaša i EU, koja ništa konkretno ne kaže kada treba nešto da kaže o Srbiji.

Navodi da „čeka Maju Kocijančič i onog drugog zvaničnika EK…“ koji su rekli da je Kosovo specifičan slučaj.

„Da li je sad i Preševo poseban slučaj? Sve su posebni i specifični slučajevi kada je Srbija u pitanju. Oglasite se nekad kada neko priča laži o Srbima i Srbiji“, istakao je Dačić.

Hrvatski vojni veteran sa zastavom Hrvatske - Sputnik Srbija
Hrvatska udara žig Srbima da su agresori i poručuje: Maltretirajte ih!

Upitao je kako to predsednik Srbije može da ode u Zagreb i da sluša o velikosrpskoj agresiji, a da ne pita predsednicu Hrvatske Kolindu Grabar Kitarović „gde je 400.000 Srba koji su 1991. godine živeli u Hrvatskoj“.

„Predsednik da ide u posetu, a oni će da usvajaju zakon u kojem optužuju Srbe iz Hrvatske da su izvršili velikosrpsku agresiju. Kakvo je to licemerje“, naglasio je Dačić i poručio da možemo da budemo najveći prijatelji, „ali za to je potrebno dvoje“.

Kako je dodao, na račun predsednika Srbije došle su proteklih dana uvrede iz Hrvatske.

„Zar bismo tako da gradimo dobre odnose.. Ne mora ni da bude posete, ako je cena da ćutimo“, podvukao je Dačić.

Na pitanje kako komentariše to što iz Hrvatske optužuju Srbiju za lošu atmosferu, on je rekao da je to „kao kad vas napadaju a vi ste krivi što se branite“.

„Nema premca našoj pruženoj ruci, gostoprimstvu, konstruktivnosti i želji da, ponekad, i zaboravimo sve, ali izgleda da neki smatraju da je to slabost“, rekao je Dačić.

 

Tanjug

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala