Sve o čoveku koji je Ameriku zavio u crno

© AP PhotoStiven Pedok
Stiven Pedok - Sputnik Srbija
Pratite nas
Novinari „Vašington posta“ pokušali su da slože profil Stivena Pedoka, ubice koji je počinio jedan od najgorih pokolja u američkoj istoriji.
Policija u Las Vegasu - Sputnik Srbija
Ko je računovođa koji je sa 32. sprata hotela napravio pokolj u Las Vegasu

Prema dostupnim podacima, Pedok je bio veliki kockar, koji je trošio i po nekoliko desetina hiljada dolara dnevno na kockarske igre. Iako je imao kuće u bar četiri države, voleo je da odseda u hotelima kazina, gde se uglavnom kockao na aparatima.

Kako piše En-Bi-Si, citirajući više izvora iz policije, poslednjih nedelja Pedok je bio uključen u nekoliko većih transakcija u vezi sa kockanjem. U više navrata Pedok je uložio preko 10.000 dolara na dan, a u nekim kazinima Las Vegasa to se penjalo i do 30.000 dolara dnevno, rekao je za En-Bi-Si izvor koji je video podatke o spomenutim transakcijama.

Naime, prema zakonu kazina moraju da evidentiraju sve uplate ili isplate veće od 10.000 dolara u jednom danu i da ih dostave Poreskoj službi (IRS) i Ministarstvu finansija. Nije jasno da li su ti iznosi bili dobici ili gubici za Pedoka.

„Nije imao ženu, a imao je dovoljno novaca. Za njega je kockanje bilo kao posao na kojem zarađuješ novac. Jednom je bio četiri meseca u hotelu kasina, za njega je to bila druga kuća. Mogao je da izgubi i milion dolara i opet bi imao dovoljno za život. Bio je veliki igrač, veoma pažljiv i specifičan u vezi sa aparatima na kojima igra“, rekao je njegov brat Erik iz Orlanda.

Otac na Top 10 listi FBI

Rođen 9. aprila 1953. godine, Pedok je bio sin osuđenog pljačkaša banaka, koji je konstantno imao problema sa zakonom. No, Stiven Pedok se do kobne nedelje naveče, kad je počinio najgore masovno ubistvo vatrenim oružjem u istoriji SAD, klonio problema.

„Da ste mi rekli da je asteroid pao na Zemlju, to bi na mene imalo isti efekt. Nema apsolutno nikakvog razloga, nikakvog smisla zašto bi učinio ovo. On je bio čovek koji je igrao video poker, išao na ture kruzerima i jeo buritose u ’Tako belu‘. Nije imao nikakvih političkih simpatija ili interesovanja za koje smo znali. Koliko smo znali, nije bio povezan ni sa kojom religijom“, rekao je Erik.

Kad je policija uz pomoć kontrolisane eksplozije ušla u njegov apartman na 32. spratu „Mandalaj beja“, iz kojeg je počinio masakr, našli su ga mrtvog pored 23 komada vatrenog oružja, uglavnom pušaka. Policija veruje da je u planiranju i sprovođenju napada delovao sam, bez pomoći drugih osoba.

© AP Photo / Al PowersPosetioci koji su preživeli masakr u Las Vegasu
Posetioci koji su preživeli masakr u Las Vegasu - Sputnik Srbija
Posetioci koji su preživeli masakr u Las Vegasu

Njegov brat Erik znao je da Stiven čuvao pet pištolja u sefu, ali bio je šokiran činjenicom da je masakr počinio iz automatskog oružja. Rekao je da Stiven, uprkos tome što je bio lovac, nije često odlazio u lov i da je jedva koristio svoje oružje. Samo jednom je odveo decu svog brata na gađanje glinenih golubova tokom putovanja koje im je platio jedan od kasina u kojem je odseo i kockao se.

Situacija u Las Vegasu posle pucnjave - Sputnik Srbija
Horor uživo: Jeziva svedočanstva preživelih iz masakra u Las Vegasu

Policija je otkrila da je uz 23 komada oružja u njegovoj hotelskoj sobi pronašla i 19 drugih komada u njegovoj kući u Meskiteu u Nevadi u kojoj je živeo povučeno i uglavnom neprimećeno. Njegovi rođaci kažu da je voleo kantri muziku i da je obilazio koncerte poput festivala „Ruta 91“ u Las Vegasu, na kojem je počinio masakar.

Drugi ubicin brat, Brus Pedok iz Kalifornije otkrio je dodatne detalje o njihovom detinjstvu. Porodica je odrastala u San Veliju u Kaliforniji, a njihov otac Bendžamin Pedok bio je toliko poznat kao pljačkaš banaka da je tokom sedamdesetih godina prošlog veka bio na listi 10 najtraženijih zločinaca FBI. U poternici je Bendžamin bio opisan kao „psihotičan“, smatrali su ga „naoružanim i opasnim“, a njegovi nadimci bili su „Veliki Tatica“ i „Stari Ćelavac“. Još šezdesetih godina prošlog veka bio je hapšen zbog pljačke banaka, o čemu su tada opširno pisali mediji.

Brus kaže da je njegov brat, s kojim se nije čuo deset godina, novac zaradio na poslovima sa nekretninama koje je vodio zajedno sa majkom koja živi na Floridi. Prema rođacima, imao je imovinu vrednu oko dva miliona dolara.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala