Dačić: EU neće priznati, morali bi da pljunu sami na sebe

© Tanjug / RADE PRELICMinistar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić
Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da ne očekuje od zemalja Evropske unije da, posle događaja u Kataloniji, kažu da su pogrešili u slučaju Kosova.

„Mislim da je to nerealno očekivanje. Oni kada greše grešiće do kraja. Onda bi morali da pljunu sami na sebe. Oni su nas bombardovali zbog Kosova. To može (Donald) Tramp da kaže za bivšu američku politiku, može da kaže neko novo rukovodstvo neke države. Međutim, obiće se sve njima o glavu“, kategoričan je Dačić.

Žao mu je zbog onoga što se danas dešava u Španiji, jer je ona prijateljska zemlja sa Srbijom, koja nije priznala nezavisnost Kosova, izjavio je on za RTS.

Park Zaradje i Kremlj u Moskvi - Sputnik Srbija
Rusija: Kada su priznali Kosovo, otvorili su Pandorinu kutiju

Prema njegovim rečima, priznavanjem jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova otvorena je Pandorina kutija i desilo se ono što smo upozoravali da će se desiti i neće se zaustaviti na Kataloniji, pošto takvih separatističkih slučajeva ima još u Evropi.

„Otvorena je Pandorina kutija. Na primeru Kosova je rečeno: ’Mogući su jednostrani potezi i onda ćete zavisiti od naklonosti velikih sila‘“, naglasio je Dačić.

On kaže da mu smetaju dvostruki aršini međunarodne zajednice, ali to neće promeniti stav Srbije koja je za očuvanje teritorijalnog integriteta Španije.

„Mnoge zemlje imaju drugačije stavove kada je reč o njihovim problemima, kada taj problem dođe u njihovo dvorište u odnosu na ono što se desilo na Kosovu i Metohiji. Kosovo ne može da bude izdvojen i specifičan slučaj“, rekao je šef srpske diplomatije.

Komentarišući to što nije bilo reakcije Evropske komisije na postupanje španske policije, on je rekao da, kada su njihovi interesi u pitanju i kada politički nešto odluče, oni uvek nađu način da to opravdaju.

Upitan za grafite, koji su osvanuli u Vojvodini, kojim se severna srpska pokrajina poredi sa Katalonijom, i činjenicu da je Nenad Čanak bio u Kataloniji tokom referenduma, Dačić je rekao da je to još jedna potvrda da nakaradna politika ne postoji samo u Briselu, već da je ima i među predstavnicima u Srbiji.

„Kada Republika Srpska najavi mogući referendum, onda je to antievropsko ponašanje. Ja nisam primetio da neki idu u Banjaluku da podržavaju referendum Srba u BiH. Kako će posle Katalonije objasniti Srbima u BiH da ne treba da idu na referendum“, pita se Dačić.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala