Premijer Katalonije: Izborili smo pravo da živimo nezavisno

© REUTERS / Jon NazcaRadnici slave nakon zatvaranja birališta nakon referenduma o nezavisnosti Katalonije koji je održan uprkos protivljenju Madrida.
Radnici slave nakon zatvaranja birališta nakon referenduma o nezavisnosti Katalonije koji je održan uprkos protivljenju Madrida. - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik katalonske vlade Karles Pudždemon je rekao da su stanovnici Katalonije izborili pravo da žive u nezavisnoj državi.

On je proglasio pobedu opcije „za“ nezavisnost Katalonije na referendumu koji je održan u nedelju, a koji španske vlasti smatraju neustavnim.

Biračka mesta širom Katalonije zatvorena su u 20.00 po lokalnom vremenu, a glasačke kutije su odnete na „tajnu lokaciju“, preneli su svetski mediji.

Karles Pudždemon - Sputnik Srbija
Katalonski lider proglasio pobedu (video, foto)

Španske i katalonske vlasti su iznele podatke o broju mesta za izjašnjavanje na referendumu o nezavisnosti koja su zatvorena. 

Tokom dana su se u Kataloniji dogodili veliki neredi, povređeno je više od 800 osoba u sukobima pristalica nezavisnosti i policije koja je pod kontrolom Madrida. 

Španska policija je zatvorila 46 biračkih mesta, 27 u Barseloni, po šest u Taragoni i Đironi i sedam u Ljeidi. 

Civilna garda je intervenisala na takođe 46 biračkih mesta, 14 u Barseloni, 12 u Taragoni, osam u Đironi i 12 u Ljeidi. 

Oglasila se i katalonska policija, koja je navela da je zatvorila 244 biračka mesta širom Katalonije. 

Podsetimo, katalonske vlasti su u nedelju ujutru otvorile 2.000 biračkih mesta, tako da je većina birališta ostala otvorena. 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala