Iz prve ruke: Šta Angela Merkel misli o Srbiji i Vučiću

© REUTERS / Hannibal HanschkeNemačka kancelarka Angela Merkel
Nemačka kancelarka Angela Merkel - Sputnik Srbija
Pratite nas
Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je za „Alo!” da ohrabruje predsednika Srbije Aleksandra Vučića da nastavi put ekonomskih reformi i reformi pravne države, dok srpskoj premijerki Ani Brnabić poručuje da je jačanje vladavine prava, kao i normalizacija odnosa sa Kosovom, važan pokazatelj u naporima da se Srbija približi EU.
Nemačka kancelarka Angela Merkel i predsednik Rusije Vladimir Putin na zajedničkoj konferenciji za medije u Sočiju - Sputnik Srbija
Putin čestitao Merkelovoj pobedu na izborima

Upitana kakav će, nakon nedavno održanih parlamentarnih izbora na kojima su njeni demohrišćani osvojili najviše glasova, biti stav nove nemačke vlade prema Srbiji, Merkelova je odgovorila da pošto pregovori o formiranju nove vlade još nisu započeti, nije u mogućnosti da detaljno odgovori na ovo pitanje.

Na pitanje šta se može očekivati od odnosa Nemačke i Srbije, Merkelova je kazala da je „tu je ista stvar kao što je i rekla u martu nakon sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem“.

„Nemačka i Srbija su dve prijateljske zemlje, koje su vrlo isprepletane. U Nemačkoj živi 400.000 Srba. Mi smo jedan od najvažnijih trgovinskih partnera u Srbiji. Istovremeno, direktna nemačka ulaganja iznosila su 1,3 milijarde evra. Danas možemo reći da 370 kompanija sa nemačkim učešćem u Srbiji zapošljava više od 25.000 zaposlenih“, rekla je nemačka kancelarka.

Ona je navela da Nemačka „želi da ova saradnja bude dodatno ojačana i razvijena“.

„Takođe je dobro što je predsednik Aleksandar Vučić poslednjih nekoliko godina pokrenuo i sprovodi velike reforme, koje su utrle put za veću ekonomsku efikasnost i bolje okruženje za ekonomska ulaganja. Želela bih da ohrabrim Aleksandra Vučića da nastavi svoj put i u reformama pravne države, jer je to i sada fokus pristupnih pregovora“, poručila je Merkelova u intervjuu za „Alo!“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala