Čanak sutra u Barseloni, na zgradi stranke istakao zastavu Katalonije

© Tanjug, JAROSLAV PAPPredsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak (S) glasao je danas nešto posle 12 sati na biračkom mestu broj 197 u srednjoj skoli "Dositej Obradović" u Suvoborskoj ulici broj 6 u Novom Sadu //
Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak (S) glasao je danas nešto posle 12 sati na biračkom mestu broj 197 u srednjoj skoli Dositej Obradović u Suvoborskoj ulici broj 6 u Novom Sadu // - Sputnik Srbija
Pratite nas
Na sedištu LSV-a u Novom Sadu istaknute su zastave Katalonije uoči najavljenog referenduma o nezavisnosti te španske pokrajine, a lider Nenad Čanak kaže da je to učinjeno u znak solidarnosti sa građanima čije pravo na referendum osporava centralna vlast u Madridu. Čanak je u pisanoj izjavi za Tanjug naveo da će sutra biti u Barseloni.
Katalonska separatistička zastava - Sputnik Srbija
Da li će nezavisna Katalonija biti održiva

„Mi ne tvrdimo da Katalonija ima pravo da raspiše referendum sa temom nezavisnosti, ali katalonske vlasti imaju pravo da raspišu referendum kao takav. Drugim rečima, građani Katalonije moraju imati pravo da se referendumski izjašnjavaju i to izjašnjavanje mora ostati u okvirima Ustava Španije“, kaže Čanak. 

Ako bi, smatra Čanak, referendum pokazao da je većina građana za nezavisnost Katalonije, potrebno je krenuti u javnu raspravu unutar Španije o promeni Ustava. 

„Onemogućiti građane da iznesu svoje mišljenje je vrhunski izraz nedemokratičnosti. LSV poziva vlasti u Madridu da Španija, kao zemlja EU, ne čini ništa čime bi narušila ljudska i građanska prava Katalonaca“, rekao je Čanak. 

Upravo zato, kaže, sutra će biti u Barseloni kako bi se, navodi, i lično uverio da će katalonski referendum biti pobeda ljudskih prava. 

„Nadam se da Španija, kao članica EU, neće naneti mrlju obrazu EU“, rekao je lider LSV-a. 


Tanjug
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala