Pred vulkanom pobeglo 144.000 ljudi, vlasti ih zovu da se vrate

© REUTERS / Darren WhitesideVulkan Agung na Baliju
Vulkan Agung na Baliju - Sputnik Srbija
Pratite nas
Vlasti u Indoneziji pokušavaju da ubede više od pola od ukupno 144.000 građana koji su izbegli sa Balija strahujući od vulkana, da se danas vrate kućama, poručujući im da su napustili područja koja su sigurna.
Vulkan Županovski - Sputnik Srbija
Probudio se vulkan Županovski

Vulkan Agung na Baliju, turistička tačka koja je poznata po svojoj bujnoj unutrašnjosti, hinduističkoj kulturi i plažama, koji je već više od nedelju dana u centru pažnje i iziskuje najviši nivo opreznosti, izazivao je egzodus iz zvaničnih zona opasnosti i područja u njihovoj okolini.

Vlasti navode da opasne zone na 12 kilometara oko kratera predstavljaju područje u kom postoji rizik od lave, lahara i vrućih oblaka pepela, gasova i kamenja ako bi došlo do moćne erupcije, prenosi AP.

„Pozivamo one koji žive izvan zona opasnosti da se vrate kućama i nastave sa svojom svakodnevicom. Pokušavamo da identifikujemo one koji žive van zona opasnosti“, rekao je šef Agencije za ublažavanje posledica katastrofa Putu Vidijada u okrugu Klgkung južno od vulkana, gde je izbeglo oko 22.000 ljudi.

Guverner Balija istakao je da oni koji napuštaju mesta koja je vlada okarakterisala kao sigurna, postaju „teret“ za ljude koji su zaista morali da se evakuišu i za skloništa koja ih prihvataju.

Erupcija Agung vulkana dogodila se poslednji put 1963, uled čega je poginulo ukupno 1.100 osoba.

Državni stručnjaci za vulkane prošle nedelje su upozorili da bi Agung mogao da eruptira bilo kada usled sve dramatičnijih planinskih potresa.

Uprkos upozorenjima vlade o prenatrpanosti privremenih skloništa, ljudi koje su reporteri AP posetili bili su smireni i organizovani.

„Ostaću ovde koliko god je potrebno. Dobro se ophodne prema nama. Neću da idem kući ako planina još nije eksplodirala“, rekla je Surjani, majka dvoje dece koja se sa širom porodicom nalazi u glavnom skloništu u okrugu Klungkung.

Unutar centra porodice su raspoređene po dušecima, gledaju televiziju na velikom ekranu dok vesela muzika svira u pozadini.

Vidajida je naveo da se na dugoročnim planovima za evakuaciju iz tzv. crvenih zona još radi.

„Ovo je privremeno sklonište i nije tako udobno kao vaš dom, ali trudimo se da ga učinimo najboljim što možemo, imamo i zabavu i savetnike i školovanje za decu“, rekao je on.

Agung, koji se nalazi na oko 70 kilometara severoistočno od turističke Meke, Kute, jedan je od 120 aktivnih vulkana u Indoneziji.

Drugi vulkan Sinabung na Sumatri izbacuje lavu od 2010, navodi agencija.

Zvaničnici navode da turisti na Baliju nisu u opasnosti da su pripremljeni za evakuaciju ukoliko bi zbog erupcije vulkana moralo da dođe do zatvaranja međunarodnog aerodroma.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala