Katalonci: Informacije o uticaju Rusije na referendum su apsurd (video)

© Sputnik / Elena Šesternina / Uđi u bazu fotografijaDemonstracije u Barseloni
Demonstracije u Barseloni - Sputnik Srbija
Pratite nas
Žitelji Barselone skeptični su prema objavama španskih medija da iza pokreta za nezavisnost Katalonije, navodno, stoji Rusija.

Niz španskih listova, među kojima su „Pais“, „Razon“ i „Vangvardija“, objavili su tekstove o tome da Rusija, navodno, podržava pokret za otcepljenje Katalonije od Španije kako bi destabilizovala Evropu. „Sputnjik mundo“ anketirao je ovim povodom žitelje Barselone.

„Vlada u Madridu pokušava da manipuliše inforkacijama, pre svega u međunarodnim medijima, kako bi stvorila pogrešno javno mnjenje“, izjavio je jedan od učesnika u anketi. 

„Mislim da je ovo nacionalni pokret koji su inicirali lokalni žitelji. Ne mislim da je to na bilo koji način povezano s Putinom“, uveren je drugi, dok treći učesnik ankete smatra da je to „apsolutni apsurd“. 

Jedan Katalonac smatra da se mediji ovakvim spekulacijama bave kako bi zastrašili pristalice nezavisnosti Katalonije. 

Katalonske vlasti nameravaju sutra da održe referendum o nezavisnosti. Ustavni sud Španije osporio je važenje svih dokumenata u vezi s glasanjem koji su usvojile katalonske vlasti, proglasivši sva njihova dejstva nelegalnim. 

Prema anketama, nezavisnost Katalonije podržava 41 odsto žitelja ove autonomne zajednice, a 49 odsto njih je protiv njega. Za održavanje referenduma je 80 odsto Katalonaca, ali većina smatra da bi glasanje trebalo da bude usaglašeno s centralnim vlastima u Madridu. 

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala