Sirijski guverner: Oslobađanje Dejr el Zora za nekoliko nedelja

© AFP 2023 / LOUAI BESHARASirijska vojska
Sirijska vojska - Sputnik Srbija
Pratite nas
Grad Dejr el Zor mogao bi u potpunosti da bude oslobođen od terorističke grupe DAEŠ u narednih nekoliko nedelja, izjavio je za Sputnjik guverner provincije Dejr el Zor Muhamed el Samra.
Demineri ruske vojske čiste istorijsku oblast Palmire u Siriji - Sputnik Srbija
Ruski demineri uklanjaju mine iz Dejr el Zora

Prema njegovim rečima, sada je pod kontrolom terorista oko 60 odsto ukupne površine grada.

„Kada će ta oblast biti oslobođena može da analizira komanda vojske. Mislim da će biti potrebno nekoliko nedelja. Borbe se nastavljaju i militanti svakodnevno ginu“, rekao je guverner.

Samra je rekao da borbe traju i nakon deblokade aerodroma.

„Već su uspostavljeni prelazi na više mesta u istočnim delovima. Borbe se nastavljaju i u Huvejdžat el Sageru, kao i sa druge, zapadne strane“, dodao je guverner.

Što se tiče akcija međunarodne koalicije na čelu sa SAD, prema mišljenju guvernera, njihov glavni cilj je sticanje kontrole nad naftnim i gasnim resursima Sirije. A Sirijske demokratske snage, koje su sada na severu Dejr el Zora, deluju u interesu Sjedinjenih Američkih Država.

„To nije tajna. Čak i po pitanju sukoba sa DAEŠ-om, na primer u Raki, to je bila samo pozorišna predstava. DAEŠ je napuštao teritorije koje su okupirale snage SDS-a i tako su se menjale uloge, jer su svi oni saveznici Sjedinjenih Američkih Država i takozvane koalicije“, izjavio je guverner.

Žestoke borbe na području Dejr el Zora traju od 5. septembra, kada je sirijska vojska probila blokadu DAEŠ-a koja traje više od tri godine.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala