Amerikanci povlače diplomate sa Kube

© REUTERS / Alexandre MeneghiniAmbasada SAD u Havani.
Ambasada SAD u Havani. - Sputnik Srbija
Pratite nas
Vašington pravi plan za smanjenje broja osoblja Ambasade SAD u Havani kao odgovor na još nerazjašnjene incidente u kojima je narušeno zdravlje nekih njihovih tamošnjih diplomata, navode američki zvaničnici i predstavnici Kongresa.

Prema planu Stejt departmenta, čija se izrada privodi kraju i koji bi mogao da bude objavljen u narednim danima, SAD će sa Kube povući članove osoblja koji nisu od ključnog značaja i porodice diplomata, navode isti, neimenovani izvori, prenosi danas Rojters.

Predsednik SAD Donald Tramp - Sputnik Srbija
Tramp produžio trgovinski embargo Kubi

Neizvesno je, međutim, da li će povlačenje biti dobrovoljno ili prisilno, a jedan američki zvaničnik je rekao da se pojedini detalji plana još razrađuju.

Dvadesetak službenika Ambasade SAD u Havani i članova njihovih porodica žalili su se oštećenje sluha koje je izazvano takozvanim „zvučnim“ napadima i mnogi od njih su morali da se vrate u Ameriku na lečenje.

Kubanski ministar spoljnih poslova Bruno Rodriges preneo je pre dva dana američkom državnom sekretaru Reksu Tilerson da kubanske vlasti nemaju nikakve veze sa neobjašnjivim „napadima“ na zdravlje američkih diplomata, dodajući da Havana još nema dokaze da objasni šta se desilo.

Na sastanku u Vašingtonu koji je održan na zahtev Kube i koji je prvi na tom nivou od stupanja na dužnost Donalda Trampa, Tilerson je naglasio da je Kuba odgovorna da zaštiti strane diplomate na svojoj teritoriji.

 

Tanjug

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala