„Srpski poslanici su za mene Kosovari srpskog govornog područja“

© AP Photo / Visar KryeziuBedžet Pacoli
Bedžet Pacoli - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ministar spoljnih poslova u kosovskoj vladi Bedžet Pacoli je tokom posete Briselu izjavio da je optimista kada je dijalog Beograda i Prištine u pitanju.
Predizborni skup Srpske liste u Gračanici - Sputnik Srbija
Srpska lista demantuje: Nismo uz Haradinaja

„Moj cilj je što bolja saradnja Kosova sa regionom, a pogotovo sa Srbijom“, rekao je Pacoli za Tanjug.

Pacoli je prvi član nove kosovske vlade koji se sastao sa zvaničnicima EU u Briselu, a posle razgovora sa komesarom za pregovore o proširenju Johanesom Hanom rekao je da je optimista kada je reč o nastavku dijaloga sa Beogradom.

„Ja sam veliki optimista, jer je gospodin Vučić otvorio nekoliko mogućnosti. Mi moramo da koristimo svaku dobru stvar, da je uzmemo, prostudiramo, stavimo na sto i da radimo na tome. Ja sam to zahtevao odavno i uvek sam bio svestan da samo iskreni dijalog može da pomiri taj kraj. Biću najsrećniji čovek ako se jednog dana taj kraj pomiri. Mi smo živeli nekada zajedno i život mora da produži tako“, odgovorio je Pacoli na pitanje kako vidi nastavak dijaloga Beograda i Prištine.

Takozvani kosovski ministar spoljnih poslova je ocenio da je nova kosovska vlada dinamična i da dobro sarađuje i radi, a istakao je da je multietničnost njena posebna prednost njena.

„Poslanici srpske zajednice, ja ih nazivam ’Kosovari srpskog govornog područja‘, znaju jako dobro da oni moraju da rade sve za dobrobit svoje zajednice. Normalno je da ćemo sarađivati i u granicama mogućnosti raditi sve da se njihovo prisustvo u parlamentu i vladi Kosova opravda kod njihovih glasača“, rekao je Pacoli.

Na pitanje kakav je plan nove kosovske vlade kada je reč o formiranju vojske Kosova, Pacoli je odgovori da „nema vanrednih situacija“, da će „sve biti dobro“ i da je on u Brisel došao kako bi se upoznao sa zvaničnicima EU i kako bi ih prvo saslušao, a onda dejstvovao.

„Vlada će se koncentrisati na ekonomske reforme. Naš cilj je da do kraja sledeće godine imamo ekonomski rast veći od pet odsto. To utiče na dobrobit naroda i kvalitetniji život“, rekao je Pacoli.

On je dodao i da je njegov lični cilj ekonomski rast od 10 odsto na Kosovu.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala