Incident u Avganistanu: NATO odgovorio ekstremistima, ali mu se pokvarila raketa

© AP Photo / Massoud HossainiMeđunarodna misija u Avganistanu
Međunarodna misija u Avganistanu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Vazdušni napad SAD u Avganistanu odneo je i nekoliko civilnih života, saopštila je misija „Odlučna podrška“, koju predvodi NATO.

U saopštenju se navodi da je vazdušni udar zatražen kao podrška avganistanskim specijalnim jedinicama, koje su vodile borbu sa napadačima na kabulski aerodrom, ali da je zbog greške na raketi došlo i do civilnih žrtava. Saopštenje nije pružilo više detalja o tome kako se incident dogodio, prenosi Rojters.

Džejms Matis stiže u Irak - Sputnik Srbija
Matis i Stoltenberg sleteli u Avganistan, pala raketa blizu aerodroma

Najmanje pet civila ranjeno je u raketnom napadu u blizini međunarodnog aerodroma u Kabulu koji se dogodio u vreme posete američkog ministra odbrane Džejmsa Matisa avganistanskoj prestonici.

Portparol Ministarstva unutrašnjih poslova Nadžib Daniš je izjavio da je raketa pala u blizini jedne kuće, i da je tom prilikom ranjeno pet osoba, među kojima najmanje jedna žena. Matis je, kako je prenela agencija AP, ovaj napad nazvao zločinom.

Odgovornost za napad su, prema izveštajima agencija, preuzeli i talibani i DAEŠ. Talibani su na društvenim mrežama objavili da je Matisov avion bio meta ispaljenih raketa, preneo je AFP. Rojters je javio da je DAEŠ preuzeo odgovornost.

Kako je objavila novinska agencija te ekstremističke organizacije Amak, u napadu su korišćene rakete SPG-9 i minobacači.

Britanska agencija napominje da se Matis u vreme napada nije nalazio u blizini aerodroma.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala